Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: żółw morderca

Re: żółw morderca

beto brawo trzymac zolwia z rybkami.......

Wojciaszek
    Guest

Co wam sie stalo??
    Przeciez zolwia sie nie trzyma z rybkami bo je zje predzej czy pozniej. To jak by trzymac mysz z kotem w jednym popieszczeniu :] Gratuluje pomyslu :] Przeciez ryby to naturalny pokarm zolwi. Ja bym raczej radzil kupic 2 akwarium bo tak to z tego raczej nic nie wyjdzie.

PS. Ja moim zolwia daje suszone ryby do jedzenia, to dlaczego Twoj by mial zareagowac inaczej??

He he, wszystko zależy od wieku żółwia i od wielkości zbiornika. U mnie gupiki mają się dobrze i pozdrawiają niedowiarków. Mnoży się ich tyle że zacząłem oddawać znajomym. Moja ośmioletnia żółwica od czasu do czasu jakiegoś chapsnie, zazwyczaj w nocy. Ale nie ma szans złapać i zjeść wszystkich. Hmm, może niedługo dodam nowy filmik na stronę.

A to co mówisz można przyrównać do fałszywego stwierdzenia że, w jednym lesie nie mogą występować wilki i zające, bo te drugie były by zaraz wszystkie zjedzone "predzej czy pozniej".

Tak więc wszystko jest względne.

ja mam 3 akwaria. jedno z zolwiami, drugie z rybkami, a w trzecim trzymam zywy pokarm dla zolwi - czyli mnoza sie tam gupiki i slimaczki. raz w miesiacu dostaja pare gupikow - zaleznie od tego ile sie mlodych urodzi.

ja mam zamiar tak zrobic, zeby w malym akwarium chodowac rybki na pokarm.ale zobaczymy co z tego wyjdzie.moj znajomy ma duzo rybek z zolwiem i dopiero zjadl dwie.jak mu podplynely pod pysk.wiec mam nadzieje ze i mikilka przetrwa w akwarium

Radek. P.
    Guest

A ja 6 :-)
    Jedno to żółwie, w drugim były po prostu ryby ale przerobię na Malawi (czyli będą tam żyły tylko pielęgnice z jeziora malawi), w trzecim były gupiki ale po raz kolejny zdziesiątkowała je jakaś epidemia, więc albo je zlikwiduję albo przerobię na inne ryby, w czwartym są drobniczki jednodniówki (Heterandia formosa) - najmniejsze ryby żyworodne i 7 z najmniejszych ryb na świecie, w piątym raki kubańskie, a w szóstym karliki szponiaste. Jakby tego było mało mam jeszcze papużki faliste. :-)

Co do wilków z zającami i żółwi z rybkami to mogą żyć razem i się rozmnażać jeśli środowisko jest wystarczajaco duże i bogate w kryjówki. Akwarium z żółwiami i rozmnażającymi się rybami można by już nazwać biotopem. Gdybyś dodał tam jeszcze rozmnażającą się populacje rozwielitek i bakterie, tak, że nie musiałbyś karmić byłby to już biotop, jak jezioro.

Wojciaszek
    Guest

Wiecie u moich podopiecznych by to napewno nie przeszlo Albo wiekszosc z was ma jakies dziwne zolwie ( sorry ze urazilem was kochane zowiki) bo nie zapomne jak mi tata jak bylem maly zalatwil rybki. O to ta historia:
    Pewnego razu do akwarium z rybkami doszla nowa rybka, byla dosc agresywna
    Wiec po jakims czasie zaczely sie wszystkie bic bo rownowaga zostala przez nia zachwiana. Mnie przy tym nie bylo (tata mi wszystko opowiedzial) Moj tata nie wiedzial co robic, pomyslal ze przezuci rybki do zolwia na chwile. No, a tu moj pamietny Derus (tesknie jeszcze za Toba) jak nie wszystkie po koleji to paszy bral i zjadal. No i to koniec historii!
    Zolwie nie powinny byc z rybami w akwarium sa tego 2 przyczyny:
    - Musza miec inaczej uzadzone akwarium
    - Zolw zawsze bedzie drapiezca on to ma w genach :P Ja moim nie daje zywych ryb z 2 powodu bo sa mojej siostry i zal mi rybek wole kupic im juz suszone
    Pozdawiam Wojciaszek przepraszam, ze jako jedyny jestem przeciwny czymania rybek z zolwiami tzn. jesli myslicie ze beda sobie tak zyly razem, jako pokarm to jak najbardziej wiec prose odwolac zarzut rzucone na tego zolwia ZOLW NIE JEST MORDERCA ON ZABIJA ZEBY ZYC
    PS. No wlasciwie jezeli maci zauzmy 50-100 rybek i rozmnazaja sie strasznie bardzo to mozna zolwia czymac z nimi, ale i tak jestem przeciwny mi tu nie chodzi o rybki tylko o kochanye zolwie zeby arunki w akwarium byly pod nie, a nie pod potrzeby ryb :]

Uprawnienia umieszczania postów