Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: żółw morderca

żółw morderca

mam pytanko w jakim wieku zabraknie ochoty mojemy zolwiowi na polowanie na rybki.jak narazie zostaly mi dwie rybki z kilkunastu. zolw zabija dla przyjemnosci bo nie wszystkie rybki zjadl. chcialem wposcic kolejne rybki jak bede mial wieksze akwarium ale boje sie ze znowu je zje. pomozcie jak wiecie

MataManX
    Guest

Re: żółw morderca

Ochota mu nie minie nigdy jedynie wraz ze wzrostem nie będzie mu już to tak sprawnie szło bo będzie wolniejszy i mniej zwrotny. Jeżeli puki co radzi sobie z rybkami możesz wpóścić nowe jeśli zapewnisz im wystarczjacą ilość miejsc do ukrycia przed nim może kilka przetrwa. Znam przypadki kiedy ryby nie tylko przetrwały ale i sie rozmnożyły w toważystwie żółwia.

racja... ochoty na polowanie nigdy mu nie zabraknie...
    ale jest na to rada wstaw do akwa jakies groty, zameczki - cos przez co nie przecisnie sie zolw a spokojnie bedzie mogla sie tam ukryc rybka. mozesz tez posadzic np w jednym z katow akwa wiecej roslinek - tak zeby stworzyly one taka gestwine - rybki przez nia przeplyna a zolw nie powininien sie tam ladowac
    sa rozne mozliwowsci... powodzenia!
    pozdro!

tylko ze ja chce wposcic ze trzy rozdymki ktore maja okolo 8 cm i mozeliwe ze ich mieso jest trujace. nie wiem czy akorat tego gatunku i dla zolwia ale nie chcial bym sie przekonac .dlatego chce mu jeszcze wpuszczac glupiki zeby za nimi ganial i jako pokarm to moze zostawi rozdymki. wielkie dzieki za odpowiedzi

hmm... no nie wiem czy to dobry pomysl z tymi rozdymkami. twoj zolwik teraz jest pewnie jeszczy mlody to moze nie bedzie ich atakowal - ale w przyszlosci kto wie?... ja bym nie ryzykowal. dokup raczej wiecej gupikow, mieczykow, molinezji, neonow i wstaw kilka kryjowek to powinny jakos przetrwac

tak pewnie zrobie .duzo roslinek powstawiem zeby sie kryly.dzieki za pomoc

Re: z˙ó?w morderca

u mnie plywaja z zolwiami brzanki i szczupienczyki. i jedno i drugie to szybkie rybki drapiezne. zolwie traz juz nawet nie probuja ich zlapac (poczatkowo probowaly). A rybki potrafia im podskubywac pokarm, ktory zolwie maja akurat w pysku...

ja tez mialem brzanki , mialem glonojada 2 milinezje i 3 neonki , mam jeszcze bojownika ktory nie ma wogole pletw bo zowl sie uczepial ogona i plywal za nim. jednego dnia zabil ze 3 rybki i zjadl nie cala jedna. ale teraz jak by sie uspokajal bo nie poluje na ta molinezje co mi zostala i nawet bojownik na spokoj.

Re: z˙ó?w morderca

przedziwna byla sytuacja, gdy szczupie?czyk i zolw zabraly sie za jedna dzdzownice. jeden z jednego konca, drugi z drugiego... szczupienczyk urwal swoje i potem z godzine plywal z wystajacym z pyska kawalkiem (ze 2 cm), ktorego nie zdolal szybko polknac

jak mialem jeszcze neonki to zlapalem go na pozeranie jednej.nie byl w stanie jej zmiscic calej w pysku ,ogon wystawal mu z pyska. zato druga wygladala jak po ataku rekina , pod glowa miala idealny slad pyska zolwia. to znaczy brakowalo kawalka ryby w ksztalcie jego pyska.

Uprawnienia umieszczania postów