Skutecznie inkubowałem jaja stepowców. Mam jedną samicę, która zazwyczaj składa 3 jaja 3 razy w roku, tzn. w każdym miocie 3 jaja, chociaż czasami 2, nawet 1. Jej wielkość, to 15 cm., więc jeszcze nie jest wyrośnięta. Druga dojrzewa. Nie osiągnęła dojrzałości płciowej.
Budując inkubator opierałem się na literaturze i własnych doświadczeniach, także i błędach. Do tego celu użyłem akwarium o wymiarach 45x24x25( dł., szer., wys. ), czyli ma ok. 25 l. Na moją amatorską hodowlę zupełnie wystarczy. Może być nawet mniejsze. Jaja umieściłem w plastikowym pojemniku wypełnionym wyparzonym wermikulitem. Jajeczka całkowicie zakopałem. Na dnie pojemnika wypaliłem kilkanaście małych otworów, aby umożliwić powietrzu odpowiednią cyrkulację. Pojemnik umieściłem w akwarium na 4 podstawkach po pokarmie " Vis Vitalis ". Nasypałem do nich kamieni, aby uniemożliwić wyparcie ich przez wodę. W akwarium umieściłem również 4 grzałki 5 Watt-owe. Dzięki ułożeniu ich na każdym boku temp. wody utrzymywała się w każdym miejscu inkubatora na jednakowym poziomie. Nalałem tyle wody, aby uniemożliwić wyparcie przez nią pojemnika z jajami, czyli jej poziom był o 1 cm. niższy, niż podstawki. Grzałki podłączyłem do termostatu. Temp. powietrza utrzymywałem na poziomie 30 st. C, natomiast wilgotność powietrza, a nie podłoża w granicach 80, 85%. Podłoże powinno być troszkę wilgotne. Niestety nie mierzyłem wilgotności podłoża, lecz robię to na wyczucie. Oczywiście niezbędne będą termometry i higrometr. Pojemnika z jajami nie przykrywałem pokrywką, tylko akwarium. Pokrywa miała wymiary troszkę większe, niż powierzchnia akwarium. Ułożyłem ją ukośnie, aby woda skraplająca się na pokrywie nie kapała na wermikulit z jajami, tylko spływała z powrotem do wody w inkubatorze. Inkubacja u mnie trwała ok. 75 dni. Z trzech jaj wykluły się 2 żółwiki. Niezapłodnione jaja pękają po ok. 2, 2,5 miesiącach. Na ostatniej giełdzie można było kupić inkubatory, jednak kosztowaly dużo, a na moje warunki hodowlane wystarczy taki zrobiony przeze mnie. Po wykluciu młodych odczuwałem wielką satysfakcję, że wykluły się w zrobionym przeze mnie inkubatorze. Zauważyłem również, że jajeczka wytrzymują wahania temp. nawet do 5 st. C bez szkody dla młodych trwające ok. 2 do 3 godz.
Pozdrawiam i życzę sukcesu!!!