-
Re: więcej stepowych? c.d.
"poszukać czegoś co można wstawić do terrarium " co miałes na myśli...
spróbuje powiększyć podłoże w tym miejscu co kopie ale w jakich materiałach jej by sie najlepiej składało - kora? ziemia? jakiś torf?
-
jakaś donica czy zbiornik z ziemią w którym żólwica mogła by złożyć jaja co prawda nie powinno się teraz zmieniać nic w terra ale im będzie głębiej tym większe prawdopodobieństwo że zaakceptuje podłoże a co do podłoża to wypowiadam się tylko teoretycznie że powinaś wymieszać torf lub ziemie z piaskiem ale dokładniej to pytaj hodowców u których żółwie już składały jaja
-
-
Re: więcej stepowych?
Witajcie
A czy Twoja żółwica,kopie tylnymi nózkami,czy przednimi???.Bo jesli przednimi to ona po prostu kopie jamkę do schowania sie ( tak jak w naturze) .Żółwica która chce znieść jaja uporczywie kopie tylnymi nogami jak w hipnozie... Ja w swoim terrarium nie raz już widziałam kopanie i znoszenie jaj. ,,nie tylko u stepowców. Samica Kinixys belliana kopała dołek w różnych miejscach przez okolo 3 tygodni zanim zniosła jaja. Stepowa , kopała 2 dni i zniosła sobi ot tak nawet nie w dołu tylko gdzieś obok. Niekóre żółwie będąc w niewoli kilkanaście lat zatracają instynkt kopania i znoszą jaja byle gdzie,, ( w moim przypadku tak jest) . Jesli twojka samica kopie dołek i tam sie chowa przez noc,,to nie wydaje mi się aby chciała znieść jaja.
pozdr.
Ola
-
Re: więcej stepowych?
szczerze to nie wiem bo jak sie zakopuje to po dłuższym czasie sie odkręca i wychyla łepek z tej jamki a czy w tym momencie grzebie tylnymi nogami to nie wiem :/ ale wątpie
Uprawnienia umieszczania postów