-
Prezentacja
W ramach mojego członkostwa w PST postanowiłem przygotować na lekcję wychowawczą temat dotyczący mojego hobby, jakim są żółwie. Prezentację przeprowadziłem dzisiaj. Omówiłem w skrócie filogenezę żółwi, aspekty obejmujące ich hodowlę, oczywiście wiadomości podstawowe. No cóż, trudno powiedzieć więcej na 45 minutowej lekcji, na której poruszono również sprawy klasowe. Nietety, skończyło się tylko na dobrych intencjach. Przerażony byłem reakcją klasy. Koledzy i Koleżanki zachowywali się, jakbym im jakieś kawały opowiadał. Zadawali bezsensowne pytania itp. Martwi mnie stosunek społeczeństwa do ludzi zajmujących się terrarystyką. Terraryści postrzegani są, jak jakieś "czubki zajmujące się obślizgłymi robalami". Nie zauważyłem ani grama tolerancji, wręcz przeciwnie niepotrzebnie ośmieszyłem się i zawiodłem. Nawet tuż przed lekcją przyniosłem 3 żółwie. Niepokoi mnie cała ta sytuacja. Dużo przygotowań i... wszystko poszło na marne. Nie warto się starać i tak ludzie nie docenią naszego hobby. Jednak w trudnych chwilach, jak ta zawsze sobie myślę, że przecież jest forum, na którym mogę wymienić doświadczenia z "Maniakami" takimi, jak ja.
Pozdrawiam!!!
Uprawnienia umieszczania postów