-
Witam!
Witam wszystkich żółwikowych maniaków! Miło mi ze mogę być tu na tym wspaniałym forum. Mam na początek kilka pytań.
Jakie białko zwierzęce mam podawać Tuptusiowi oprócz koników polnych, dżdżownic i rąbanki? Ostatnio dałam mu jakieś ślimaki z pobliskiego kanału i chyba je wszamał...
Pozdrówka
Olcia
-
Re: Witam!
1. Napisz jakiego masz żółwia - wiek i gatunek.
2. Rąbanka podobnie jak mięso ssaków i ptaków odpada możesz o tym poczytać w innyhc postach.
3. Ślimaki są dobrym pokarmem jednak lepszym źródełem niż kanał jest akwarium ponieważ w kanale mogą byc zarażone paskożytami a pozatym mogą być zatrute różnymi zanieczyszczeniami.
-
Ok, to dwuletni żółwik czerwonolicy. Stary kanał bydgoski to jedyny w pobliżu obszar wodny , mogę wziąść ich kilka a potem hodować chociaż moze rzeczywiście lepiej wziaść od kogoś z akwa...
-
Białko - świerszcze (aż 70 % białka), i inne owady (oprócz gryzących i much).
Mozesz wziąść z kanału ślimaczki i je rozmnażać albo kupić kilka ampularii (po 2 zł/szt) i też je rozmnażać w jakimś małym akwa.
-
Chciałabym się dowiedzieć czy w dobrych warunkach trzymam mojego Tuptuśka. Mam akwa 50x30 postawa a wys. 30 cm. On ma 2 lata więc jaki ma mieć poziom wody bo ciagle mi się wydaje że ma za niski. Ma poukładane kamyki i wysepkę z kamienia i oświeltlam to żarówką i ma tam jakąś grzałeczkę. Ma jakies 8 cm. (zółwik) Wydaje mi sie że to za mało choć i tak przez 2 lata się 2-krotnie powiększył zresztą samczyki są mniejsze. Aha jaki mam zastosować filtr bo cotygodniowa wymiana staje się uciążliwa przez 2 lata. Jakiej firmy , jaki rodzaj , takie coś dla początkującego i łatwego w obsłudze. Poziom wody jakieś 10 cm.
-
ej no czemu nikt nie odpowiada? to forum jest chyba po to by móc pomagać ,nie?
-
Hmm, mysle, ze dlatego, bo najwyrazniej nie chcialo Ci sie poszukac odpowiedzi na Twoje pytanie we wczesniejszych watkach. A zapewniam Cie, ze o tym wszystkim juz bylo. Zbiornik na razie w miare odpowiedni, poziom wody za niski wg mnie. Zolw maly jak na 2 lata, moj ma 6 miesiecy i jest wiekszy od Twojego, ale jesli zdrowy jest, to ok. Pamietaj, ze czeka Cie wymiana zbiornika na wiekszy, wiec radze kupowac akcesoria juz na zapas. A wszystko, o co pytalas znajdziesz na stronie Jojka <url>http://jojek.klub.chip.pl/hobby/ramki.htm</url> I na prawde, poszukaj we wczesniejszych watkach. Troche inicjatywy Pozdrawiam.
-
Taak strona Jojka jest najlepsza (dlatego że na bieżąco aktualizowana!!! znowu się podlizuje ktoś powie... ale taka jest prawda jedyny gość który aktualizuje stronke o żółwiach..)) jeśli chodzi o poziom wody i nie tylko (jak napisała Andriusza wszytko było już napisane) czym więcej tym lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(sam to pisałem już wielokrotnie) czerwonolice są to żółwie wodne które uwielbiają nurkować, zreszta nie ma przyjemniejszego widoku jak nurkująca gadzinka....
-
Tak tylko mój tata mówi ze jak będzie miał więcej wody to się utopi..... W sumie rozmawiałam juz z tatą o filtrze i tata miałby mniej pracy przy czyszczeniu akwa...
-
Czy żółwie mogą jeść mady?
Uprawnienia umieszczania postów