-
jak skompletowac akwaterra dla czerwonolicego ???
Witam!!
Czy ktoś może pomóc mi skompletować od zera akwaterrarium dla zółwia czerwonolicego.
Sporo już poczytałem.
Z jednej strony znalazłem opinie, że na takie akwaterrarium trzeba wydać 2000 pln a z drugiej stony, że ktoś go trzyma w dużej kuwecie, bez filtra i zmiena mu często wodę.
Troszke jestem rozbity.
Może zadam pytnaka kolejno:
1. Jesli chodzi o akwaruim o nastawiam się na około 200 l. I nie wiem czy wartu kupić np ładne panoramiczne z gotową pokrywą i oświetleniem ( wiem że świtelówki trzeba będzie zmienić) czy może kupić akwarium zwykłe ?
Czy może kupić używane akwarium ( a może nie polecacie ??? )
Czy może zamówić u szkalrza bądz w sklepie akwarium niskie a większe powierzchniowo ??
2 . Oświetlenie: Ile muszę mieć tych świetluwek ??
Jedna do wygrzewania a druga do UV A i B - ???
Czy wsadzę w pokrywę zwykłą takie świetlówkl ??
Czy jak kupie kompletne akwarum z pokrywą to czy oprawki są bryzgoszczelne ( czy ro nie jest zasada ?? )
3. Filtr .
Tu poprosze o jakis konkretny mogl ( może ktoś poleci i podac ceną , ewnetulanie opowie o głośności)
4. Grzałeczka : jaka grzałeczka ???
Dużo czytam i śledzę ale jestesm rozbity bo możliwości jest mnóstwo.
Szczerze mówiąc chcę się nauczyć na waszych błędach.
Dodam, żę muszę się zmieścić w 1000 pln, to naprawde górna granica. Niech akwarium stoi na ziemi ( bez szafki ). Dozbieram i pozniej kupie.
Dodam, że nie jestem złotą rączką.
Czy ktoś może polecić jakis sklep , może jakis sklep internetowy ( wszyscy piszą, że jest w nich taniej)
Help !!!
mczuz
Uprawnienia umieszczania postów