-
Re: warzywa i owoce
dopiero dzis dopisuje moja uwage- moj zolw(ladowy-grcki)lubi oprocz mlecza,cykorii,koniczyny itp.- wyke i lucerne ktora hoduje na dzialce.Wyka jest latwa w uprawie i jest dostepna przez caly rok-nawet w zimie(jest wyka jara-letnia i ozima-zimowa-dobrze znosi silne mrozy).Owoce podaje sporadycznie raczej jako deser-ale truskawki sam objada jak byl na dzialce.
-
-buraki
-marchew - starta z jabłkiem może być
-pietruszka
-kukurydza
-ogórki
-pomidory
-sałata- w sam raz
-liście buraków
-liście pietruszki
-koper
-rzodkiewki
-truskawki- jako dodatek- moj żółw to uwielbiał!
-gruszki
-jabłka- owszem, starte na papkę lub na większych oczkach.
-śliwki
-wiśnie
-porzeczki-
-agrest- na pewno nie!
tam gdzie zostal napisany komentarz to najlepsze pozywien ie z tych wymienionych. co do reszty nie mam pojecia bo ja nie eksperymentowalam. ale jak sie glebiej zastanowic to niektóre z nich sa absurdalne.
-
Droga Modliszko, muszę wyprowadzić Cie z błędu. Niestety, wymienione przez Ciebie rodzaje pokarmów nie są najlepszym pozywieniem dla żółwi.
Marchew - owszem, źródło witaminy A, jednak nie powinna być podawana za często, jak każde warzywo z powodów, o ktorych pisałam powyżej.
Truskawki - mozna podac latem RZADKO w ramach urozmaicenia diety, a poza tym truskawka powinna byc traktowana jak każdy owoc, z powodów takich samych jak warzywa.
Jabłka - słodkie, słodkie, słodkie, a przypomnę, że dieta żółwia powinna byc jak najbardziej uboga w węglowodany i nbiałko, natomiast bogata w błonnik. Dlatego z owoców najlepiej zrezygnowac w ogóle (za wyjątkiem truskawki na deser lub nieslodkiego kawalka arbuza w sezonie. Dr Robert pisał kiedys o owocach opuncji jako bardzo bogatych w wapno - niestety, nie znalazlam nawet w markecie, w którym zwykle jest masa ekskluzywnych i egzotycznych rzeczy).
No i nieszczęsna sałata - tysiące razy było mówione, ale powtórzę raz jeszcze: NIE PODAJEMY żółwiom sałaty, gdyż zawiera substancje wpływające w sposób zdecydowanie negatywny na pracę nerek, poza tym oprócz walorów smakowych nie posiada żadnych innych.
Pozdrawiam
Natalia
-
Jeszcze w sprawie sałaty- cytat z wypowiedzi dr Jarka:
"Niestety nie tylko chodzi o zanieczyszczenia. Sałata zawiera w swoim składzie wiele kwasów organicznych (szczawiany itp) które wiążą wapń w karmie powodując jego niewchłanianie z p.pokarmowego. Żółwie i inne roślinożerne gady (np. legwany zielone) jedząc sałątę. (szcz jako monodieta) wcześniej czy później zapadają na hypokalcemię. U żółwi objawia się to przede wszystkim osłabieniem i stopniową utratą twardości pancerza (zaczyna się od plastronu) - SYNDROM MIĘKKIEGO PANCERZA - syndrom MBD."
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=208#reply_211
Pozdrawiam
natalia
Uprawnienia umieszczania postów