Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: warzywa i owoce

warzywa i owoce

Zdecydowałem się kupic żółwia lądowego i mam jeszcze jedno pytanie otóż czy mogę podawać żółwiowi takie rzeczy jak:
    -buraki
    -marchew
    -pietruszka
    -kukurydza
    -ogórki
    -pomidory
    -sałata
    -liście buraków
    -liście pietruszki
    -koper
    -rzodkiewki
    -truskawki
    -gruszki
    -jabłka
    -śliwki
    -wiśnie
    -porzeczki
    -agrest
    to wszystko z mojej działki, nie jest pryskane i leży daleko od drogi. dzięki

Re: warzywa i owoce

Hej!
    Nie dawaj mu pietruszki i rzodkiewek!
    Pamietaj że zielone części pomidorów są podobno trujące. Reszta chyba może być. Niech się wypowie kto madrzejszy!

a jeszcze jedno a moge dawać por i owoce pomidora

Zakładam, że masz na myśli Testudo horsfieldii lub Testudo hermanni? Warzywa i owoce podaje się tym żółwiom lądowym tylko sporadycznie!!!!! Wiele razy była tu o tym mowa. Zima sprawa wygląda troche inaczej, ale teraz masz do wyboru wiele roślin takich jak mlecz, babka, koniczyna, płatki kwiatów, zwykła trawa, liscie malin, truskawek, jeżyn, liście i kwiaty akacji, ogórecznik i inne.
    Wymienione przez Ciebie owoce maja zbyt dużo cukru. Jak mantrę powtarza się tu co jakis czas zdanie o diecie żółwia lądowego - mało węglowodanów, mało białka, dużo błonnika. Żółw karmiony stale owocami i warzywami łatwo zrobi sie grubaskiem, a to może byc poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Poza tym żadnej sałaty i zielonych części pomidora i ziemniaka. Z warzyw możesz zetrzec czasem marchewkę, dac trochę cukinii, cykorii. Moje żółwie kilka dni temu dostały pierwszy raz od dłuuuugiego czasu po truskawce dla urozmaicenia diety, ale to w niej rzeczywiście wyjątek i tak tez to potraktowały - niby zjadły, ale bez szalonego entuzjazmu Dla urozmaicenia podaję im czasem rózne ziółka, bo mam dostęp do świezych, niepryskanych.
    Zdaję sobie sprawę, że trzeba przemóc lenistwo i ruszyć tyłeczek po zielsko dla żółwia - sam sobie odpowiedz, czy starczy Ci zapału, by odpowiednio o zwierzę zadbać.

Pozdrawiam
    natalia

a płatki kwiatów czyli dokładnie...

wiem że kwiatki mlecza można a jakie jeszcze???

pozdrawiam

Tak starczy mi zapału tylko nie wiedziałem czy mogę dawać por a zioła to jakie bo na działce mam wszystkie i więcej warzyw które tu wymieniłem i niewiedziałem czy mogę je dawać bo w opisie pisze że tak

Opis nie jest za dobry. Warzywa i owoce nie moga być podstawą diety! Dodam jeszcze, że zimą lepiej zamiast warzyw i owoców dawać kiełki.
    Przy ziołach nalezy pamiętać, że można je stosować jedynie jako uromaicenie. Chyba z wyjątkiem ogórecznika, którego na stronie austriackiej organizacji stowarzyszającej miłosników żółwi wymieniono na równi z mleczem. Moje skubią bazylię, troche mięty, czasem oregano, estragon, tymianek, ale to tylko jako dodatek.
    Jezeli będziesz miał tylko jednego zolwia warto sadzic samemu rosliny - ja sadze koniczynę, rumianek, ziarna fasoli na liscie w duzych, podłużnych donicach.
    A co do platkow kwiatów to może byc róża (byle nie z kwiaciarni, wiadomo), malwa, wszelkiego rodzaju rumiany (tak się chyba zwą), czyli stokrotki, margaretki, rumianek (sa dwa rodzaje, z płatkami i bez - moga jeśc oba), maki polne, chabry, takie rózne polne kwiatki.

Pozdrawiam
    Natalia

a ja nazbierałam te latające dmuchawce i mam teraz całą donicę mleczy :P

ale tak sie nad tym POREM zastanawiam... czy na prawde można go dawać ???

Ja daję od czasu do czasu troche posiekanego pora, ale rzadko. Tak rzadko, że już nie pamiętam, kiedy to było ostatni raz. Pewnie zimą, bo teraz to raczej zielsko z łąki.

Pozdrawiam
    Natlia

dzięki za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów