-
Re: Termostat - pytanie o czujnik temperatury
W małym terrarium łatwo jest utrzymać odpowiednią wilgotność samym zraszaniem. Dodatkowym czynnikiem podnoszącym wilgotność jest używanie ogrzewania podłogowego + promiennik. Mata grzewcza podgrzewa wilgotne podłoże i wilgotność dodatkowo się zwiększa. Jeszcze w ramach wyjaśnienia- Terrarium które jest pokazane na stronie spełnia w 100% swoje zadanie. Wymieniem je na inne poniważ hodowla malutkimi kroczkami się powiększa a ja mam bardzo ograniczoną przestszeń. Musze budować całe regały od podłogi do sufitu żeby nie tracić miejsca na pojedyńcze "wolno stojące" terraria.
-
Czyli wystarczy zwykły zraszacz (np. co się w nim najpierw zwiększa ciśnienie a potem spruskuje) lepiej "psikać" przez drzwiczki od przodu , czy może lepiej od góry chodzi o to co jest mniej stresujące? I jaka temp wody w zraszaczu pokojowa czy lekko ogrzana np. ok.30st?
Jakie masz oświetlenie w terra z tym viridiskiem zwykłą lustrzankę czy jakiś promiennik podczerwieni lub ceramiczny bo nie wiem czy w małym terra nie będzie zbyt jasno z takiej lustrzanki.
-
Zwykła lustrzanka. Ja spryskuje normalnie, przes otwartą przednią szybę. Zwykły zraszacz zupełnie wystarczy w małym terrarium dla podrostka. Jeżeli chodzi o większe terraria dla dorosłych polecam stososowanei systemów zraszających.
-
Dzięki bardzo,jutro odbieram terra,potem urządzzenie wnętrza ,testy (rzeczywiście na razie zrezygnuje ze zraszania opartego na pompie z odkurzacza bo mi to małe terra zaleje). No i poszukiwania młodego viridiska...
Uprawnienia umieszczania postów