Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: żółwie

Mieszany widok

żółwie

Mam pytanie który żółw jest lepszy wodny czy lądowy.

MataManX
    Guest

Re: żółwie

Nie pytaj któy jest lepszy tylko któremu jesteś w stanie zapewnić lepsze warunki. Przeanalizuj opisy i kilka stron tematycznych i zobacz którym się lepiej zaopiekujesz. Gwarantuje ci że jeśli zapewnisz im dobre warunki to i wodny i lądowy będzie interesującym i cieszącym obiektem obserwacji.

a u lądowego jak określic wiek

po przyroście czyli takich paskach na skorupie... można liczyć jeden pasek to jeden rok ( mam nadzieje że sie nie myle )

MataManX
    Guest

niestety mylisz się wiek można ocenić tylko mniej więcej porównując wielkścią kilka zólwi hodowanych w podobnych warunkach gdyż zależnie od diety i tego czy żółw jest zimowany czy aktywny cały rok liczba przyrostów jest różna w końcu w skali roku wsytępuje kilka okresów przyrostu.

dzieki za wyprowadzenie z błędu... podałam po prostu typowe książkowe wytłumaczenie :/

MataManX
    Guest

heh typowa książka o żołwiach jest starsza od nas i podaje że powinny jeść sałatę i twaróg

tylko szkoda że 99% książek zawiera takie informacje... nawet opis stepowego tu na terrarium jest błędny...

pozdrawiam

a więc jak określić wiek tak mniej więcej, nie musze dokładnie

MataManX
    Guest

Napisz jakiej wielkości jest żółw a spróbujemy ci powiedzieć

Uprawnienia umieszczania postów