-
czy to czkawka??
Witam
Mam problem z moim małym stepowcem. Po zjedzeniu jajka wygląda jakby dostał czkawki, coś na kształt skurczy powodujących chowanie sie główki i łapek...
Czy ktoś sie kiedys spotkał z czyms podobnym?
Wygląda to dość fatalnie. Przymyka oczy i czka. Mam nadzieje ze to tylko z powodu łapczywości zajadania się jajkiem. Jak myslicie?
Czy to poważna sprawa czy też wizyta u wet. może zaczekac do jutra?
Pozdrawiam i czekam na rady
-
Re: czy to czkawka??
TO NIE JEST SPRAWA ŁAPCZYWOŚCI ŻÓŁWIA TYLKO DIETY. CO ZA DUREŃ CI POWIEDZIAŁ ŻE STEPA SIĘ KARMI JAJKIEM ?? MOŻE JESZCZE ZACZNIESZ SER MU PODAWAĆ CODZIENNIE. CHŁOPIE JAJEK SIĘ NIE POWINNO PODAWAĆ STEPOWYM GDYŻ NIE JEST TO PRODUKT NATURALNY W ICH DIECIE !!! KIEDY WY LUDZIE SIĘ NAUCZYCIE CZYTAĆ OPISY NAPISANE ŻETELNIE I MNIEJ NIZ 15 LAT TEMU Z AKTUALNYM STANEM WIEDZY ?? STEPY KARMI SIĘ PRAKTYCZNIE SAMYM POKARMEM ROŚLINNYM W KOŃCU W NATURZE TRAFIAJĄ NA POKARM ZWIERZĘCY RAZ NA BARDZO RZADKI CZAS !!!!!
-
"Żółwie zjadają też pokarm zawierający białko zwierzęce (15-25%): biały ser, surowe mięso wołowe lub końskie, podroby wołowe lub drobiowe, jajka ugotowane na twardo, surowe mięso ryb słodkowodnych" - http://terrarium.com.pl/zolwstepowy.php
i to samo na
http://terrarystyka.com.pl/opisy.php...20020703131226 w temacie żywienie żółwi stepowych
Karmie go pokarmem roslinnym ale chciałam uzypełnić ewntualne braki białka. : (
-
Te informacje o podawaniu im składników które wyżej podałeś to jest pozostałość po kulejących książkach i mitach przez wiele lat utrwalanych i powielanych. Powiedz mi jak czesto żólw je w naturze białko zwierzęce ?? na 100% nie jest to 15-20%. Sorry za ton pierwszej wypowiedzi ale irytuje mnie karmienie żółwi lądowych i wodnych nienaturalnym pokarmem. Zapewniam cię że mimo najszczerszych checi poprawy ich diety możesz mu tylko zaszkodzić karmiąc go w ten sposób.
-
Dzięki za odpowiedź. Myślałam że na takich stronach info sa pewne...a ja poczatkująca.
Martwie sie bo żółwik leży osowiały...długo mu ta czkawka nie przechodzi, chociaż zmalała... dałam mu "popić" ogórkiem. Mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej.
-
no to witamy w świecie terrarystyki
nie martw się nie wszyscy są tacy jak ja większośc jest miła
-
Zadnego białka zwierzęcego! Jest fatalnie trawione, nie mówiąc o wpływie na zdrowie i wzrost. Podstawowa zasada karmienia żółwia stepowego - dieta uboga w białko i weglowodany, za to bogata w błonnik. W praktyce oznacza to zielsko wszelkiego rodzaju, jakieś kiełki (jednak należy uważać np. na soję czy lucernę zawierające sporo białka), rzadko warzywa (zimą owszem, można, ale nie jako podstawę diety) i bardzo, bardzo rzadko owoce.
Teraz naprawdę można zadbać o dietę żołwia - polecam weekendowe wycieczki na łono natury po zielsko. W ten weekend narwałam reklamówkę mleczy, babki, koniczyny i zwykłej trawy. Trzymane w lodówce starczyło na 4 głodomory do dzisiaj.
Możesz sama bawić się w sadzenie roslin, jesli masz jednego zolwia tym bardziej ma to sens. Dla 4 to juz problem, bo nie ma czasu wyrosnac Ale i tak sadzimy fasolę na liście, koniczynę, rumianek, czasem dla smaku dajemy kilka listków ziół.
Tak więc z całego serca radzę - zrezygnuj z serów, jajek i mięs. Twój żółw, gdyby mógł, podziekowałby Ci za to
Pozdrawiam
Natalia
-
Na przykład ja jestem miła)) Mamy tu dobrych i złych policjantów, co MataManx))
Natalia
-
Witajcie żółwiarze
Bardzo mi miło
Niepokoje sie nadal o żółwika bo czkawka nie przechodzi od ok 2 h i chłopak widać że sie męczy, wolałby poryć albo pogrzebać a nie tak leżeć i marnieć.
-
Czasem podobnie wyglądają probelmy z oddychaniem. Zauważ, czy żółwik ma suchy nosek, czy przeciera pyszczek łapkami i czy nie łzawią mu oczy. Niekiedy tego typu zachowania po jedzeniu moga oznaczać kłopoty z układem oddechowym, ale bez paniki. Na Twoim miejscu wykąpałabym go w cieplej wodzie, może się napije. A poza tym zostaw go w spokoju i poczekaj do jutra. A jakby co, to widzę, że jesteś z Poznania, więc zawsze mogę Ci pomóc, jak tylko zdołam
Dobra policjantka Natalia
Uprawnienia umieszczania postów