-
Karma dla kotów??
Ostatnio gdzies przeczytałam że możliwe jest karmienie (raczej dokarmianie) żółwi czerwonolicych dobrym, markowym jedzeniem dla kotów z puszki po uprzednim oczyszczeniu z sosu lub galaretki... Prawda?
PS.: Przepraszam jeśli padło juz to pytanie :-P
-
Re: Karma dla kotów??
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka....
1. Inna flora bakteryjna.
2. Inny układ trawienny
3. Inne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy, mikroelementy, pierwiastki śladowe
No, ale może się mylę.
Ps.
Kiedyś słyszałem taki tekst w akwarystyku:
"Jak to nie je? Przegłodzić to zje wszystko..."
-
i 4 Praktycznie wszystkie karmy dla psów i kotów zawierają mięso ssaków i ptaków o co Jojek toczy batalje na forum od niepamietnych czasow....
-
Muszę przyznać,że to wygodne rozwiązanie dla "trzymających żółwie"- bo bez żadnych kombinacji,urozmaicania im diety itp.Tylko nie wiem,czy po jakimś czasie nie zaczną szczekać i nie urośnie im sierść .A może najlepszym rozwiązaniem tego tematu byłoby zamianę żółwi na pieski.
Pozdrawiam.
-
Mi w tą sobotę "specjalista" ze sklepu zoologicznego polecił prawdziwie rewelacyjne rozwiązanie problemu dotyczącego podłoża dla stepowca, mianowicie "p. smrodowy" żwirek do kuwety dla kota.
-
<font color=red>Nie Nie Nie i jeszcze raz NIE! </font>
Tak jak powiedział Bruenor jest w tym dużo mięsa ssaków(wołowina, wieprzowina) które jest źle trawione przez żółwie i zawiera zbyt dużo białka. Bardzo szybko można doprowadzić do otłuszczenia, krzywicy i innych nieprawidłowości aż do przedwczesnego zgonu.
-
Sprostuję że moje czerwonolice nie mają kociej karmy w menu:-) Raczej żywią się ślimaczkami, szpinakiem, liśćmi i kwiatami mlecza,krewetkami,wodzeniem, ochotką, rozwielitką, larwami komara, gammarusem, pokarmami w granulacie, moczarką, insektami polskimi w lato + witaminy raz w tygodniu i innymi "tego typu karmami". Natomiast zaciekawiło mnie zjawisko pt. upraszczamy sobie zycie i kupujemy żółwiom w supermarkecie Whiskasa albo Chapi.....(blee)
Dziękuję za wszystkie opinie!
-
No i bogu dzięki. A o takich wynalazkach szarlatanów zapomnij.
-
Tak myślałam Przyznam się szczerze bez bicia że raz na kilka miesięcy podam kawałek kurczaczka ale tylko jeden Powiedz mi Jojku, czy Ty naprawde nie popierasz podawania mięsa WOGÓLE tj nawet raz_na_jakis_tam_czas?
-
raz na jakiś czas może być, chodzi tylko o to żeby mięsso ssaków nie było podstawowym pokarmem żółwi!!!! bo wtedy......... natsępuje bardzo szybki rozrost,krzywica, garby na karapaksie itd... możesz podawać RAZ NA JAKIŚ CZAS jako urozmaicenie i w małych ilościach np. kórczaka,wątróbke,serca kurze i tylko chude kawałeczki!!! (w naturze pożerają ptactwo- przeważnie będzie to padlina lub jeśli będzie to jakiś mały ptak który przysiadł przy wodzie.... raz na tysiąc udaje im się go pochwycić)
Uprawnienia umieszczania postów