-
Re: Żółw zawiasowy!
witam,
bardzo ładny żółwik.
Ja u swojego zawiasowego mam bardzo duża wilgotnosc- podłoze to wiecznie wilgotna kostka kokosowa, jeśli ma sie odpowiedniej wielkosci terra to moza zrobic nawet 1/3 powierzchni dna basen, a co do diety zawiasowych to najlepiej podawac małe bezkregowce(w duzej przewadze) oraz jakies egzotyczne owoce- zauwazyłem ze moj zolwik nie chce wcinac innej zieleniny typu mlecz...
-
Mógłbyś urozmaicić podłoże np. liśćmi dębowymi( ususzonymi ), korą sosnową( jednowarstwową tzn. nieposiadającą żadnych zakamarków, w których gromadziłyby się różne owady, małe bezkręgowce, choć wiadomo, że przed użyciem należy zdezynfekować, wyparzyć podłoże). Posiadasz K. homeana, który jest jeszcze bardziej wymagającym gatunkiem pod względem wilgotności, niż K. belliana.
Pozdrowienia!!!
-
Hej!
ja stawiam na 90% na Kinixys belliana nogueyi. Przynajmniej po wyglądzie, Jesli ma jeszcze 4 pazury na przednich lapach to 100% masz ten gatunek. Ja posiadam w domu Kinixys belliana belliana -samice. Znosila mi jaja w zeszłym roku ( 5 szt) Niestety nie mam samca. Belliana belliana troche inaczej wygląda ma inne wzory na karapaksie. W internecie jest mnostwo informacji na temat tego zółwia (oczywiście na zagranicznych stronach...)
pozdrawiam
aleksandra
-
-
Rzeczywiście. Po wzorach na plastronie można wywnioskować, że jest to K. belliana nogueyi. Podgatunek ten posiada słabsze, mniej wyraźne wzory na plastronie, niż K. belliana belliana, choć nigdy 100% pewności nie można mieć.
Pozdrowienia!!!
-
prosił bym jeszcze aleksandra o wypowiedź
-
Wszystkim bardzo dziękuje za zainteresowanie sie tematem
-
J A JESZCZE NIE ALE NAPEWNO JUŻ W KRUTCCE !!! (CZERWIEC)
HE HE HE HE HE HE HE HE HE HE HE
-
Tylko ten podgatunek belliany ma 4 pazury ,czyli na 100% masz
Kinixys belliana nogueyi. Bardzo ładny okaz. Chętnie wymienie sie informacjami na temat tego gatunku. Pisz na priv.
aleksandra
-
Tylko nie na priv.!!! Wszyscy chętnie poczytamy o tych żółwiach...
Uprawnienia umieszczania postów