Musisz mi wybaczyć moją ciekawość, ale gdzie będziesz zamawiał żółwie? Zadałem to pytanie, dlatego, że K. belliana są rzadko hodowane w Polsce i trudno je zdobyć.
Jeszcze jedno: radziłbym Tobie codziennie spryskiwać terrarium, a co do temperamentu żółwia, to zaobserwujesz, jak będzie zachowywał się w stosunku do samic( oczywiście po okresie adaptacyjnym ), tym bardziej, że Twój żółw nie widział osobnika swojego gatunku ok. 5 lat( "a tym bardziej samiczki...ooo!" ). Jednym z czynników składających się na sukces rozrodczy żółwi jest oddzielna hodowla samic i samców( oczywiście każda płeć w innym terrarium ), a u niektórych gatunków, ze względu na agresywność samców np. u Pyxis planicauda, powinno się każdego z nich trzymać oddzielnie. Ma to na celu pobudzenie samców do rozrodu poprzez izolowanie ich od samic i dopuszczanie ich do siebie( tzn. samców do siebie, przed kontaktem z samicami ) w celu imitacji kontrolowanych przez opiekuna walk samczych. Jednak, jak zbudujesz K. belliana wystarczająco duże terrarium, to powinno być dobrze i każdy żółw w razie zagrożenia np. współtowarzysza znajdzie sobie spokojne, biezpieczne miejsce w terrarium zawierającym dużą ilość kryjówek. Przy projekcie terrarium pamiętaj, że jest to gatunek wymagający dużej wilgotności. Jeszcze chciałem się zapytać, jakie stosujesz podłoże?
Pozdrowienia!!!