Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Żółw zawiasowy!

Mieszany widok

FRED17
    Guest

Żółw zawiasowy!

Witam jestem posiadaczem żółwia zawiasowego już ponad 5 lat ale niekt mi niepowiedział jaka jest jego nazwa łacinska a przydała by się chociasz po to aby sprowadzić partnera!Szukałem w internecie i książkach nigdzie go nienapotkałem więc daje zdjęcie i licze na was pozdrawiam GREJFRUT!

xol
    Guest

Re: Żółw zawiasowy!

Nie wiem co to, ale śliczne ))

Może Kinixys erosa? Poczekaj jednak lepiej na kogoś, kto ma wiekszą orientację w temacie.

Pozdrawiam
    Natalia

dr Robert
    Guest

Kinixys belliana a jeśli kupiony w Polsce to prawdopodobnie podgatunek K.belliana belliana z Tanzanii. Dziwię się, że dopiero teraz interesujesz się jaki to gatunek bo K.belliana różni się trochę gdy chodzi o warunki hodowli od czasem spotykanych w hodowli, bardziej wilgociolubnych, leśnych gatunków K. homeana i K.erosa (ten ostatni rzadszy w hodowli i chyba do Polski nie był importowany). Ale lepiej późno niż wcale . Od czerwca sam się biorę za ten gatunek.

Bardzo polecam stronę:
    http://66.201.110.205/Articles/Kinixysscare.htm

I strony pokrewne, jest tam nawet quiz do rozpoznawania tych trzech najczęściej trzymanych gatunków i sposób oznaczania płci oraz oczywiście jak hodować (łącznie ze spisem pokarmów. Żeby takich stron było więcej ....

FRED17
    Guest

No w sumie to mi powiedziano w sklepie jak go hodowac i stwierdziłem że niepotrzebna mi nazwałacińska!!Ale byłem w blędzie:] nazwa łacinska to podstawa a wszczegulności takiego ciekawego zwierzaka!!Ja własnie za pare tygodni zamawiam samiczke mojemu pupilowi i spróbuje rozmnozyć!!!dr Robercie a jak moge sie dowiedzieć na 100% jaki to gatunek??Bo podał Pan 2 nzwy łacinskie (Kinixys belliana , K.belliana belliana ) dla informacji żółw jest kupiony w Polsce!
    Pozdrawiam GREJFRUT
    PS:Przetłumaczył Pan może juz opis tych żółwi bo ja niejestem na tyle mocny z angielskiego!!!

FRED17
    Guest

Wiem że ten drugi to podgatunek ale czy one sie skrzyżują??

dr Robert
    Guest

Gatunek to wyższa ranga niż podgatunek. Często gatunek można rozbić podgatunki. To nie jest nic innego. Gatunek: Kinixys belliana ma różne podgatunki. Jednym z nich jest Kinixys belliana belliana czyli to co przypuszczalnie masz. Podgatunki krzyżują się ze sobą, ale nie jest to wskazane, prawdziwi hodowcy rozmnażają czyste linie genetyczne jednego podgatunku. Przez krzyżowanie powstają kundle, których pochodzenie trudno odtworzyć. Tak się niestety stało np. u wielu węży dusieli, najcenniejsze i najdroższe są czyste podgatunki, a większość to kundle.
    Na 100% to niestety trzeba bardziej postudiować tę i inne strony na temat tego gatunku. Co do gatunku to właściwie pewne, wystarczy zobaczyć ten quiz na stronie (przycisk na dole z lewej i pokazują się nazwy przy poszczególnych obrazkach), Kinixys belliana ma taki zaokrąglony z tyłu karapaks, a czy to na pewno ten podgatunek to raczej wnioskuję z miejsca pochodzenia bo przed kilku laty był import tego gatunku z Tanzanii, a tam właśnie występuje K.b.b.
    Wyobrażam sobie jakie bzdury powiedzieli Ci w sklepie (chyba, że trafiłeś na wyjątkowego sprzedającego), to żółwie o dość specyficznym warunkach trzymania, innych niż większość zwykle trzumanych żółwi lądowych z rodzaju Testudo. Proponuję używać słownika, znajomość języka nikomu jeszcze nie zaszkodziła...

Drogi FRED17!
    Jak zakupisz samiczkę( najlepiej 2 ), to radziłbym je trzymać oddzielnie, ponieważ samce tego gatunku są bardzo agresywne. Jego temperament mógłby spowodować niepotrzebny stres u samicy, a w konsekwencji brak sukcesu. Jednak, mimo, iż nie posiadasz jeszcze samicy, lub samic, to już z góry życzę Tobie powodzenia w hodowli, choć nie jest ona wcale prosta. Jeśli masz, to dobrze, ale jeśli nie, to zaopatrz terrarium w dość spory basen do brodzenia( poziom wody- standart-wys. karapaksu x 0,5 ), to gatunek leśny żyjący na terenach, gdzie wilgotność sięga 70- 80%. Jedynie inny gatunek z rodzaju Kinixys, K. natalensis zamieszkuje sawanny min. Parku Narodowego Krugera w RPA. K. belliana jest delikatnym żółwiem i łatwo ulega stresom, żywi się zarówno pokarmem pochodzenia roślinnego i... co jest ewenementem wśród żółwi lądowych, znaczną domieszką pokarmu pochodzenia zwierzęcego( oczywiście nie samą "wołowinką" ), ale np. dżdżownicami( nie zawierają tłuszczu, posiadają dużą ilość Ca ), ślimakami, rybami, oczywiście w naturze taki pokarm, który nie są w stanie upolować pobierają już martwy. Jeśli chodzi o pokarm roślinny( nasze krajowe menu ), to przede wszystkim liście, kwiaty( wiadomo jakie ), z warzyw zawierającą wit. A marchew( i...wiadomo również, jakie inne warzywa, choć podajemy je stosunkowo rzadko ), zawartość cukru w pokarmie powinna być trochę wyższa, niż to ma miejsce u innych żółwi lądowych, ponieważ cukier przy tak wysokiej wilgotności ulega szybkiemu spalaniu, dlatego owoce powinny być nieco częściej podawane.
    P.S. Czy mógłbyś umieścić zdjęcie plastronu tego osobnika, ponieważ mogłoby to przyczynić się do rozwiązania problemu dotyczącego identyfikacji podgatunku tego osobnika.
    Pozdrowienia!!!

FRED17
    Guest

Dziekuje elegans za informacje!Umieszcze fotke plastronu jutro (musze iść do dziewczyny po aparat) w sumie to w tym sklepie powiedzieli mi prawie całą prawde oprucz tego że musi mić wyższą wilgotność!Ale kiedyś nawet niepamiętam z kąd dowiedziałem sie że musi mieć brodzik i że niezaszkodzi spryskac terrarium1Więc to robiłem ,a co do diety to odkryłem przypadkowo że lubi swierszcze:] i pierś z kurczaka!W wakacje będe robił żółwiowi większe terrarium to odrazu zrobie na 3 żółwie i kupie mu samiczki!A co do tej agresywności to mnie najbardziej rozśmieszyło bo to leniuch ,ale oczywiście wiem że dla samic będzie inny!
    Pozdrawiam GREJFRUT

Musisz mi wybaczyć moją ciekawość, ale gdzie będziesz zamawiał żółwie? Zadałem to pytanie, dlatego, że K. belliana są rzadko hodowane w Polsce i trudno je zdobyć.
    Jeszcze jedno: radziłbym Tobie codziennie spryskiwać terrarium, a co do temperamentu żółwia, to zaobserwujesz, jak będzie zachowywał się w stosunku do samic( oczywiście po okresie adaptacyjnym ), tym bardziej, że Twój żółw nie widział osobnika swojego gatunku ok. 5 lat( "a tym bardziej samiczki...ooo!" ). Jednym z czynników składających się na sukces rozrodczy żółwi jest oddzielna hodowla samic i samców( oczywiście każda płeć w innym terrarium ), a u niektórych gatunków, ze względu na agresywność samców np. u Pyxis planicauda, powinno się każdego z nich trzymać oddzielnie. Ma to na celu pobudzenie samców do rozrodu poprzez izolowanie ich od samic i dopuszczanie ich do siebie( tzn. samców do siebie, przed kontaktem z samicami ) w celu imitacji kontrolowanych przez opiekuna walk samczych. Jednak, jak zbudujesz K. belliana wystarczająco duże terrarium, to powinno być dobrze i każdy żółw w razie zagrożenia np. współtowarzysza znajdzie sobie spokojne, biezpieczne miejsce w terrarium zawierającym dużą ilość kryjówek. Przy projekcie terrarium pamiętaj, że jest to gatunek wymagający dużej wilgotności. Jeszcze chciałem się zapytać, jakie stosujesz podłoże?
    Pozdrowienia!!!

Uprawnienia umieszczania postów