-
Re: Żółw zawiasowy!
Rzeczywiście to podgatunek Kinixys belliana nogueyi. Mea culpa - napisałem, że kiedyś był import K.belliana z Tanzanii co nie jest prawdą. To był import z Ghany, a tam żyje podgatunek K.b.nogueyi a do zasięgu K.b.b. geograficznie mu bardzo daleko.
Co do wilgotności i biotopu to podgatunek ten zasiedla również lasy, ale znacznie rzadziej niż K.homeana czy K.erosa. Jego środowisko to tereny półpustynne (głównie populacje z Senegalu i Gambii), krzaczaste środowiska stepowe, aż do suchych i deszczowych lasów (populacje ze wschodniej części zasięgu podgatunku). Tak duża rozmaitość srodowisk stwarza ogromny problem w sytuacji gdy nie wiemy z jakiego biotopu pochodzi nasz żółw, poszczególne populacje sa pod tym względem bardzo zróznicowane (podobnie jak pod względem barwy) . Gdyby przyjąć, że im bardziej na wschód tym bardziej wilgotne srodowiska zasiedla (co jest pewnym uproszczeniem) to żółwie z Ghany powinny mieć pośrednie, a więc lekko wilgotne srodowisko.
O ile dla Kinixys homeana cały rok na wilgotnym torfie ujdzie o tyle dla K.b. to przesada, powinny być przerwy. Nie da się opisać warunków hodowli dla wszystkich zawiasowych bo to różne gatunki i inne wymagania. K.b.n. powinny mieć utrzymany wyraźny cykl roczny gdy chodzi o wilgotność. W Beninie wygląda to tak, ze są dwa okresy wigotne w ciągu roku. Najwyższa wilgotność jest od marca do czerwca oraz od sierpnia do listopada. Między listopadem a marcem jest sucho. Temperatura przez cały rok podobna, ale najchłodniej (22-27 stopni) od czerwca do listopada, a najcieplej (24-30 stopni) od grudnia do maja. Są to warunki w naturze, dane mierzone zgodnie ze standardami meterologicznymi. Oczywiście pod lampą (czyli "na słońcu") musi być nieco cieplej, najkrótsze czas operacji słonecznej jest od czerwca do listopada - średnia 4-6 godzin, pozostała część roku 6-8 godzin słońca (oczywiście są dni gdy niebo jest cały czas zachmurzone i gdy cały dzień świeci - to są średnie. W naturze w czasie pory suchej żółwie estywują w termitierach, w norach czy pod korzeniami. W terrarium konieczne są kryjówki. Zaadaptowane do warunków terrarium żółwie mogą od końca maja do końca sierpnia przebywać w terrarium ogrodowym, jednak powinny mieć tam lekko ogrzewaną kryjówkę (szklarenkę lub coś podobnego) gdzie spędzają noc z wyjątkiem cieplejszych, powyżej 16-18 stopni) i chłodniejsze dni.
Żółwie te przychodzą czesto silnie zarobaczone, dlatego podstawą jest odrobaczenie. Są bardzo wrażliwe na stres ! W przetrzymywaniu w jednym terrarium wielu osobników, w duzym zagęszczeniu (szczególnie samców) zaraz po imporcie z natury jest często przyczyną śmierci ! Stres powoduje, że często odmaiwają przyjmowania pokarmu.
Jak już wspomniano do romnożenia trzeba koniecznie rozdzielić obie płcie i naśladować naturalny cykl klimatyczny, co nie jest proste (w czasie naszej zimy i wiosny powinny mieć najcieplej i największą intensywność światła (bez lamp HQI trudno wyprodukować tyle światła). Przy zachowaniu tego cyklu rocznego jaja (2-4) składają zwykle od września do grudnia. Maluchy w temp. 28-31 stopni ( w suchym piasku, wilg. powietrza 80%) wylęgają się po 3-4 miesiącach, a już w wieku 5-6 miesięcy w lipcu-sierpniu dobrze zrobić im kilka tygodni estywacji co pozwala na właściwy, niezbyt gwałtowny wzrost kośca.
Co do pokarmu. Podstawa diety to pokarm roślinny, ale nie owoce ! Można robić najróżniejsze sałatki z tego czym karmi się inne żółwie lądowe (mlecz i wszelkie rośliny z łąki za wyjątkiem trujących) a w zimie z konieczności warzywa. Raz w tygodniu dodatkowo owoce i grzyby (najlepiej dzikie, ale w ostateczności pieczarki). Pokarm pochodzenia zwierzęcego zwykle podaje się raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie - noworodki mysie, dżdżownice, ślimaki (zarówno z jak i bez skorupki), owady. Stale w terrarium powinny być kawałki sepii. W czasie pory suchej podstawa diety to suszone zielsko (ewentualnie).
Hodowla K.b.belliana jest podobna do tego co napisałem o K.b.nogueyi, ale wilgotność powinna być nieco mniejsza, pora sucha dłuższa.
-
Chciałbym zapytać Aleksandrę skąd ma K.b.b. - nie chodzi o nazwisko tylko czy kupiona w sklepie w Polsce, Czechach, Niemczech ?
-
Dla osób zainteresowanych K.belliana i radzących sobie z czytaniem po niemiecku polecam tematyczny nr czasopisma "Draco" pt. Tropische Landschildkröten (nr 8 (4 zeszyt z 2001 roku) oraz pierwszy numer nowego czasopisma o żółwiach "Marginata" (1(1) z 2004) oraz artykuł Pelta z 2001 z czasopisma "Radiata" (10(4):24-29). Wszędzie najbardziej aktualne informacje o hodowli Kinixys belliana (ten ostatni artykuł mam w formie elektronicznej w Wordzie, więc na zyczenie mogę wysłać).
-
Dziekuj bardzo Panu za informacje!!Miałem chyba szczęście bo warunki które zapewniłem zółwiowi są takie sam jak Pan napisał!!Musze tylko zapewnic i zachować cykl temperatur i oświetlenia!!
-
Witaj
Moją belliane belliane kupilam w Polsce ,przyjechala do mnie z trójmiasta. Wiem ,ze przebywala u poprzedniego wlaściciela parę ładnych lat ,a jeszcze wcześniej u kogos innego. Nie wiem Robercie czy mnie kojarzysz ,ale spotkaliśmy sie w kawiarni po II spotkaniu PSTw W-wie. Wszyskie informacje dot. tego gatunku znalazłam na zag.stronach intern. W Polsce właściwie nie znam nikogo kto by trzymal akurat ten podgatunek co ja. Moja samica jest w dobrej kondycji, 1.5 kg żywej wagi!!
pozdrawiam
aleksandra
-
Oczywiście, że Cię pamiętam, Aleksandro (wypiłem tylko jedno piwo z powodu prowadzenia auta ). Pisałem do Ciebie list w sprawie Geochelone pardalis, ale chyba rzadko zagladasz do skrzynki którą podałaś przy rejestracji na tcp. List jest juz zresztą niektualny bo zrezygnowalem z tego gatunku (brak miejsca).
-
Niestety dwa razy zmieniałam adres mailowy i zapomniałam zmnienić go tu na forum ,teraz mam już aktualny. Miałam taką nadzieje ,ze mnie kojarzysz))
pozdrawiam
aleksandra
-
Dzisiaj zrobiłem mojemu zawiaskowi potrawe z truskawki i świerszcza wsadziłem świerszcza do truskawki pożarł ją jakby jedzenia przez 100 lat niewidział!!POLECAM:]
-
To dobrze, że jego apetyt nie maleje, jednak uważaj na truskawki, ponieważ zawierają niekorzystny stosunek Ca:P tzn. co prawda proporcje ich są równe, czyli 1:1, lecz powinien przeważać Ca, a korzystny stosunek Ca:P w przypadku żółwi lądowych musi być w stosunku 2:1, jeśli chodzi o małe żółwie, to 2,5, 3:1, czyli truskawki należy podawać bardzo rzadko tzn. owoce w przypadku K. belliana raz na 1,5 tygodnia w niewielkich ilościach.
Pozdrowienia!!!
-
Wiem o tym!Dostał pierwszą truskawke od zeszłego roku:]Dziwisz mu sie że sie żuca
Uprawnienia umieszczania postów