Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: no i stało się...

Mieszany widok

no i stało się...

Moja rodzina w ślad za mną kupuje różne zwierzaki. Zaadoptowałam już niezliczoną ilość chomików, świnek morskich, królików itp. Ja moją żółwicę (czerwonolicą) mam już 7 lat, a moja ciotka dla swojego obrzydliwego wnuczka kupiła żółwia jakiś rok temu. Oczywiście już im się znudził i chcą go wypuścić do jakiejś rzeczki (wrrrr). Oczywiście będę musiała jakoś na to zareagować, czyli przygarnąć zwierzaka. I teraz moje pytanie: jest to prawdopodobnie samiec (karapaks ok. 15 cm), ja mam dorosłą samicę długości 29 cm, terra 160x80x80. Czy mogę go wpuścić do mojej żółwicy czy muszę kombinować nowe lokum? Myślicie, że mogą się nie zaakceptować, kłócić, podgryzać?

MataManX
    Guest

Re: no i stało się...

terra jest na tyle duże że jest szansa że samica zaakceptuje malucha ale lepiej uważać połącz je ostrożnie najlepiej niech młody sie zadomowi w terra a samica poprzebywa poza nim jak jeszcze wprowadzisz do niego w międzyczasie zmiany to samica będzie mniej pewna siebie i z pokorą może przyjąć malucha w końcu różnica rozmiarów nie jest taka aż duża

Dokładnie tak. Powinno się udać, częściej się gryzą między sobą samice więc w twoim przypadku ryzyko jest mniejsze.

Spróbuję może samicę przełożyć na jakiś tydzień do starego terra (100x60), a młodzika wpuszczę od razu do dużego. Po tygodniu wpuszczę samicę i zobaczymy. Może będzie dobrze...

Turtle boy
    Guest

Czy mogę wpuścić moje młode żółwiki (dwa latka) gdy podrosną do akwaterrarium 200 litrowego ok 100x40x50??

Możesz teraz wpuścić nie czekając jak podrosną ale trochę małe będzie to akwarium na dwa całkiem dorosłe żółwie.

MataManX
    Guest

no im większe tym lepsze więc możesz nie ma górnej granicy dla danego wieku

możesz już teraz, nadmiar przestrzeni i wody w niczym im nie bedzie przeszkadzać a nawe i lepiej dla gadzinek,z reguły prawie wszyscy wymieniają akwa na większe kiedy gadzinki juz się nie mieszczą w starym... (w sklepie sprzedawca nie powiedział ze one tak szybko rosną....)jeśli masz możliwość to juz teraz je wpuść (wielkie akwa mają to do siebie że można je super urządzić, wysepka z kamieni, roślinność,korzenie, rybki itd.)

Turtle boy
    Guest

Nie napisałem że akwarium to np. 200 litrów, ale nie całe będzie wypełnione wodą czyli pływałyby tylko w 100 litrach.... (w książce pisze że 100 litrów to minimum dla żółwi dorosłych)

MataManX
    Guest

zobacz jak jojek zapełnił całe akwa to jest całkiem dobre rozwiązanie i przy okazji wykożystanie całego akwa

Uprawnienia umieszczania postów