-
Pomocy!!!!-żółw czerwonolicy
Od dwóch dni zauważyłem bardzo dziwne zachowanie mojego żółwika (osobnik młody, mam go od 3 miesięcy). Nawet nie wiem jak to opisać, ale sróbuje. Ma dziwne napady kiedy pływa we wszystkie strony, kręci sie w kółko, uderza z dużą siłą o szkło akwarium. Oczywiście przestał interesować sie pokarmem. Jestem ciekawy czy ktoś sie juz spotkał z podobną dolegliwością u żółwia czerwonolicego i jaka moze być tego przyczyna i jakie lekarstwo. Pomóżcie, bo mam wrażenie że już mu niedużo życia zostało((
-
Re: Pomocy!!!!-żółw czerwonolicy
pewnie przestraszył się czegoś i z czasem się uspokoi poczekaj kilka dni i zobacz jak się będzie dalej zachowywał wydaje mi się że poprostu coś go przeraziło i potrzebuje czasu nie masz w domu remontu albo nie przestawiałeś nic w okolicy akwarium ostatnio ??
-
No właśnie nic sie w jego otoczeniu nie zmieniło, to mnie najbardziej martwi. Gdyby on normalnie pływał to pewno tez bym to sobie tak tłumaczył. On niestety pływa jakby miał jakieś problemy z błędnikiem (nawet nie wiem czy żółw ma coś takiego?)
-
opisz dokładnie jak się zachowuje bo to chaotyczne pływanie o niczym jeszcze nie świadczy czy skóra, pancerz i oczy są w porządku ?? jak masz możliwość wyślij mi na maila filmikjak się zachowueje jeśli masz czym go zrobic
-
Co moge jeszcze dodać. Potrafi przez dłuższy okres kręcić sie wokół właśnej osi, dziwnie wygina głowe (bardzo ja podnosi do góry), ma też wyraźne problemy z nurkowaniem, cały czas go wypiera do góry. Oczy, nozdrza i pancerz wyglądają jak najbardziej ok. Niestety nie mam chwilowo jak nakrecić filmiku, może jutro mi sie uda to coś wyśle.
-
Moim zdaniem najprawdopodobniejsze że to porażenie układu nerwowego.
Idź z nim do dobrego weterynarza, w Warszawie napewno takowy będzie. NIc innego nie przychodzi mi do głowy.
-
Ma ktoś może kontakt z jakimś weterynarzem w stolicy który ma doświadczenie z gadami???
-
Mnie to wygląda na zatrucie zepsutym pokarmem albo chemią w wodzie. Trzeba całkowicie wymienić wodę i iść do weterynarza.
Skoro jesteś z Warszawy to często polecana jest dr Aleksandra Maluta przyjmująca w Smoku (koło Zoo). tylko nie wiem w jakie dni i w jakich godzinach. Trzeba by zadzwonić do Smoka i spytać.
-
Jeśli wymiana woda i kilka dni postu nic nie zmienią będzie to najprawdopodobniej to co pisze Gerald.
-
Najlepiej jak wyślesz filmik wiesz słowami nieda się wyjaśnicć takiego zachowania dokładnie, ale myślę że jest to jakiś strach przed czymś może ma zamałe akwaterrarium lub zagłębokie jeżeli ma problemy z zanużaniem się spróbój nalać mu mniej wody do akwaterrarium może to pomoże. Może nieumie się przyzwyczaić do głębokości akwa. Czekamy na filmy...... lukaszczura@tlen.pl
Uprawnienia umieszczania postów