-
Re: Terarium
Byłem dziasiaj w sklepie zoologicznym i mam pytanie!
Widziałem tam takie akwaria z przykrywą i zamontowana lampką, i tu mam pytanie czy takie akwarium sie nadaje czy lepiej kupic zwykle i samemu zamontowac mu lampkę (nie chodzi mi to o koszta bo to nie jest problem) ale czy wogóle takie cos sie nadaje na terarium dla żółwia?
-
Pewnie widziales takie typowe dla rybek akwarium z plastikowa pokrywa z miejscem na jedna swietlowke. Ogolnie rzecz biorac wydaje mi sie, ze w przypadku akwaterrarium dla naszych czerwonolicych nie sprawdzi sie za dobrze taka pokrywa. Bedzie utrudniony dostep do zbiornika i przede wszystkim zowika . Poza tym w takiej pokrywie nie ma wycietego miejsca na zarowke grzewcza wiec musialbys sam sie z tym troche pobawic. Ja do swojego akwaterrarium kupilem zwykla belke oswietleniowa na dwie swietlowki 18W, ktora jest oparta o krawedzie boczne akwarium, powklejalem ograniczniki zeby przypadkiem nie wpadla do srodka zbiornika, zalozylem dwa odblysniki i wymienilem statecznik na elektroniczny. I wydaje mi sie, ze jest dobrze. Nie zauwazylem na przyklad zeby sie za bardzo kurzylo. Swiatla jest wystarczajaco duzo, a zarowe do wygrzewania spokojnie zmiescilem nad wyspa. A na koniec, wiecej radochy bedziesz mial jak sam wszystko zrobisz niz kupisz gotowe Ja od grudnia caly czas cos grzebie, zeby tylko bylo fajniej. Pozdrawiam.
-
Akwarium z pełną pokrywą nadaje się dla rybek oddychajacych tlenem rozpuszczonym w wodzie, ale nie dla żółwia oddychającego powietrzem atmosferycznym.
Uprawnienia umieszczania postów