-
Re: deformacja pancerza?
Dzisiaj byłem ze swoją samicą u dr Aleksandry Maluty właśnie w Smoku na kontroli stanu zdrowia. Żółw jest zdrowy, dobrze odżywiony czyli niezapasiony, i (widziałem ale potwierdziło się) ma deformacje skorupy. Porozmawiałem chwilę na ten temat i dr Ola twierdzi że mało jest dorosłych żółwi czerwonolicych w rękach chodowców z idealnie gładką skorupą, taką jaka powinna być na prawdę. Wszędzie wychodzą błędy młodości i niedoświadczenie.
Wracając do Ciebie i twoich pytań. Nie wiem kto jeszcze przyjmuje w SMOKU i jakim jest fachowcem i nie wiem do kogo trafiłaś. Wszędzie chwalą dr Olę ale o pozostałych jeśli są, nie słyszałem (może ktoś z forum podpowie). Po prostu spytaj się wprost o stan skorupy przy następnej wizycie. Tak czy inaczej deformacja jest wadą z dzieciństwa i jeśli skorupa równomiernie się łuszczy, nie ma grzyba, itd, czyli jest zdrowa to zasługuje na pochwałę.
-
Bardzo się cieszę, że żółwica jest dobrze wykarmiona. Z dwojga złego wolę, żeby była odrobinkę zdeformowana z przejedzenia niż z głodu. W smoku przyjmuje też wet mężczyzna, ale niestety nie wiem jak się nazywa. A w jakich dniach i godzinach przyjmuje p. Ola? Wybrałabym się do niej jeszcze. A propos miejsca do pływania to ok. pół roku temu zmobilizowałam się i zrobiłam jej (z pomocą męża) terra z prawdziwego zdarzenia 160 x 80 x 80. mam nadzieję, że wystarczy jej do końca życia, bo żółwisko cały czas rośnie. Jak tak dalej pójdzie to będę miała w domu żółwia giganta :-)))
-
Powiem ci tak to że chcesz ją żywić dobrze to nalezy chwalić ale przekarmianie też jest bardzo niebezpieczne możesz. W ten sposób zniszczyć jej watrobę i inne organy wewnętrzne. Karm żółwia z umiarem 2-3 razy w tygodniu jak najbardziej rozmaicie a wtedy unikniesz następnych znieksztauceń. Lepiej żeby żółw rósł wolniej a zdrowo i żył długo
-
Mam wrażenie że mnie Joanno źle zrozumiałaś. "dobrze odżywiony czyli niezapasiony" czyli lepiej żeby żółw trochę pogłodował niż był przekarmiany, bo przekarmianie jest szkodliwe dla żółwi i niestety bardzo częste. Większość deformacji o których wspomniała dr Ola wynika z przekarmiania i/lub jednoczesnego niedoboru wapna, i UVB (dzięki któremu ten wapń przyswaja). Większość żółwi u ludzi jest zapasiona i ja się cieszę że mój nie jest a ty na to piszesz że "wolę, żeby była odrobinkę zdeformowana z przejedzenia niż z głodu". Pewnie sądzisz że żółw może być zdeformowany z głodu ale jest to raczej niemożliwe.
Uprawnienia umieszczania postów