-
deformacja pancerza?
Witam, jestem nowa na tym forum i mam jedno bardzo dla mnie ważne pytanie. Wyczytałam w starszych postach, że jeżeli żółw czerwonolicy nie ma gładkiego pancerza to oznacza to deformację. Moja żółwica ma 25 cm dł. i jej pancerz chyba nigdy nie był gładki tzn. każda płytka karapaksu jest wypukła. Co mnie dziwi to to, że ostatnio byłam z nią na okresowej kontroli u weta a on nic na ten temat nie mówił. Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie. Dodam tylko, że karmiona jest świeżą stynką i innymi rybkami, chudym mięskiem wołowym, kurczakiem i dostaje też roślinki wodne. Raz w tygodniu dodaję dwie krople witaminek, a w terra ma stale żółwika wapiennego, raz na dwa tygodnie dodaję kilka dżdżownic. Z góry dzięki.
-
Re: deformacja pancerza?
Po prostu za szybko rosla...
A co do weterynarzy to oni zadko sie znaja na zolwiach...
-
Dżdżownice możesz podawać o wiele częściej, zwłaszcza wiosną i latem, ponieważ jest to świetny pokarm zawierający dużą ilość Ca, niskobiałkowy i "niskoenergetyczny".
Pozdrowienia!!!
-
witam
jesli te wypókłości są regularne to jest to normalka, niektóre czerwonolice nie mają gładkiego pancerza i tyle. Proponuje pooglądać zdjęcia czerwonolicych na jakiś stronkach i sobie porównać
pozdrawiam
-
No właśnie nigdy mi się nie rzuciło w oczy, że moja żółwica jest jakaś inna. Dopiero jak czytałam posty na tym forum, to przyszło mi do głowy, że moje zwierze może mieć krzywicę i się przeraziłam. Może faktycznie za szybko urosła...Teraz już będę ją karmić rzadziej. W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
-
To że każda płytka pancerza jest wypukła to nie jest dobrze ale już nic się z tym nie da zrobić. Po prostu był w dzieciństwie zbyt intensywnie karmiony. Oczywiście są deformacje o różnym stopniu i niektóre w hodowlach domowych występują tak często że są uważane za zjawisko naturalne. Ale tak nie jest. Oczywiście wielkość wupuklenia ma znaczenie. Zastosuję tu pewną analogię. Wiele osób się garbi następnie są różnego rodaju wady postawy no i są ludzie garbaci. U żółwi jest podobnie w przyrodzie występują żółwie z uwypuklonymi płytkami ale to że tak się dzieje to nie znaczy że to są super zdrowe okazy. To co zauważył poczta to to że jeśli są to niewielkie i równomierne wypukłości to jest to dość często występujący objaw nawet w naturze. Gorzej jeśli są płytki które są bardziej wybrzuszone od innych.
Pozdrawiam
-
Czyli co, uważacie, że powinnam pójść z nią do innego lekarza? Ja zawsze chodzę do Smoka koło ZOO (jestem z Warszawy), ale może znacie jakiegoś innego dobrego specjalistę od zwierzaków egzotycznych z Wa-wy lub okolic? Dzięki z góry.
-
> Ja zawsze chodzę do Smoka koło ZOO (jestem z Warszawy), ale
> może znacie jakiegoś innego dobrego specjalistę od zwierzaków
> egzotycznych z Wa-wy lub okolic? Dzięki z góry.
To raczej dobra koinika. tylko ze zaden wet ci nie powie prosto w oczy, ze zolw ma krzywice (jesli ma) bo sie boi, ze sie na niego obrazisz i straci zarobek. Dopiero jak zapytasz, czy jego zdaniem skorupa jest za bardzo pofalowana to sie wypowie. Ja przynajmniej mam takie doswiadczenia a chodzilam z gadami do roznych wetow. Jeden to nawet cmokal z zachwytu "jaki piekny zolw" jak ogladal mojego wazniaka, ktory byl u mnie wtedy nowy i nie bardzo sobie radzil z chodzeniem (krzywica i zwyrodnienie stawow).
-
No dobra to przestaję się martwić, ale karmienie i tak ograniczę, a przy okazji jak będę u weta to zapytam o te nierówności na skorupie. Może się wypowie i coś zasugeruje.
-
Nie musisz ją ograniczać z karmieniem, te wypukłości jak napisali już inni są wynikiem przekarmienia lub przebycia krzywicy w młodości żółwicy, teraz ma 25cm jest dorosła i nie będzie tak intensywnie jak kiedyś rosnąć!!!przez co nie dojdzie do drastycznych niedoborów związków mineralnych i wapnia w organiżmie. Wizyty u weta nic nie dadzą ,żółw jest zdrowy, dobrze odżywiony, tych wypukłości (jeśli powstału w wyniku czynników w/w ) nie można już zlikwidować!!! ograniczanie jedzenia nic nie da i mija się z celem. poprostu normalnie karm swoją żółwice 3razy na tydzień, od czasu do czasu witaminki i wapno.drobne przekąski w postaci gammarusa. Nie przejmuj sie tym tak! Ważne by była zdrowa i miała gdzie popływać
Uprawnienia umieszczania postów