-
Re: żółw zółtolicy
mój z odłowu nie jest, przywieżli go do zoologika z czeronolicymi ,(chyba był jedynym z żółtym paskiem..) malutki był niecałe 3cm miał a czerwony był większy 3.5 cm. teraz tan zawsze mniejszy przerosnął czerwonego! hm mój jakoś zdecydowanie drobniejsz nie jest. ma tylko drobniejszą główke... jest ruchliwszy i pochłania wszystko co wpadnie do akwa!!! no i ciągle jest głodny...
-
-
w pierwszym poscie napisałem żólty przechodzący w pomarańcz (jak był mały miał całkowicie jasno żólte paski), po zdjęciach z netu (iopisu) doszedłem do tego iz jest to troosti (a w opisach polską nazwe podawają ż. żółtolicy) Więc mam pytanie jaka jest prawidłowe polskie tłumaczenie T. s. troosti a T.s. scripta ??? Chciałbym wiedzieć jaką podawać prawidłową polską nazwe swojego żółwia! aby nie było w przyszłości nieporozumień... widze że pod nazwą żółtolicy w naszym kraju figuruje kilka odmian T.s.
-
Pewnie trzebaby zajrzeć do jakiegoś kodeksu nomenklatury......jeśli ktoś ma to ja też bym prosił. W dodatku to nie są jedyne podgatunki tak ubarwione - jest ich więcej.....
Krist: czy mógłbyś wsadić gdzieś fotkę swojego żółwika? Zaraz po świętach postaram się zeskanować T.s.scripta....
-
jedna fotka jest w moim profilu gdzie ładnie widać różnice w ubarwieniu paska. Jak tylko zrobie ładne fotki przesle Ci na emaila.
-
-
ja tez kupilem zolwie czerwonolice a okazalo sie ze jeden z nich ma zolte, a porownujac na stronce wyszlo ze mam "Trachemys scripta troosti"
Uprawnienia umieszczania postów