-
Opalanie czerwonolicych...
Witajcie!
Jak już pisałam we wcześniejszym poście znalazłam żówika czerwonolicego... i mam tylko jeszcze jedno pytanko.
Otóż martwi mnie, że mój żówik tak rzadko "wychodzi sie opalac" na wysepke. Dodam, ze wszystko ma tam doskonale urządzone, nie ma problemu z wejsciem i z wyjsciem stamtad, a jednak lubi tylko tam przebywać wieczorkami, tj. wychodzi ok. 19. Nigdy nie spotkałam tam go wcześniej. Trochę się dziwię i martwię tym. Bo przecież gaszę mu ok. 22 i nie wiem czy nie ma za mało tej "kąpieli słonecznej".
Jak to jest z waszymi zwierzaczkami? A może mam się ty nie niepokoić, bo on sam wie najlepiej co chce robić i co jest mu potrzebne?
-
Re: Opalanie czerwonolicych...
Przepraszam za literówkę ("żółwik"), która wciąż mi się zdarza ;(
-
Jak ma odpowiednią temperaturę to to mu nie zaszkodzi przypuszczam, że nie wychodzi on wcześnie dlatego, że jest duży ruch koło terra. Jeśli jest to żólw złapany po wypuszczeniu będzie on płochliwy tym bardziej. Postaraj sie mu zapewnić jak najwięcej sokoju. Istnieje też możliwość że wygrzwa się on w tym czasie kiedy ciebie nie ma w pobliżu więc zostawiaj mu włączoną lampę nawet gdy cie nie ma w domu a on jeśli będzie miał potrzebę napewno skorzysta z wysepki.
-
OK, dzięki serdeczne za odp.
W sumie to on, o dziwo, płochliwy nie jest ;-).
A najlepsza temperatura wody to 25 stopni, tak?
-
-
witam
ja moim czerwonolicym podkręcam temperature do 28 stopni wtedy są żywsze przez co szybciej spalają kalorie i jak mi się wydaje są w leprzej lkondycji
pozdrawiam
-
Kilka źródeł (albo jedno, powtarzane) zaleca 27-28 w dzień i 2 stopnie mniej w nocy. W razie choroby podwyższać do 30 (odpowiednik naszej gorączki).
I chronić przed nagłymi zmainami temp. oraz zapewnić ciepłe powietrze (czyli nakryć akwa) (Ale nie szczelnie)
-
U nas lampka nad półką jest włączona przez cały dzień, od 7 rano do 22 i żółw kiedy chce to włazi na wysepkę i się wygrzewa
-
Czy ktos badał jaką temperature mają zółwie w naturalnym srodowisku??? Bo czasem wydaje mi sie to przesadzone zeby zółwie trzymac w temp wody około 28 stopni??? Czy w ten sposób gady sie nie wydelikacają? Czy jak to inaczej okreslic?
-
Temperatura na Flporydzie, w płytkich wodach chyba sięga tych 28. (??). W dodatku chyba żółwie trzymane w niewoli są delikatniejsze. W dodatku (drugim) chyba nie chcemy ich hartować, jeśli to może kostować ich życie.
Uprawnienia umieszczania postów