Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Kryjówka stepowego

Magda Kusiak
    Guest

Kryjówka stepowego

A raczej jej brak. Mój George miał wstawiony do terra domek, w którym się czasem chował. Niestety, powoli z niego wyrasta, a wstawienie większego spowoduje, że w terra zrobi się ciasno. Więc stąd moje pytanie: czy jeśli ma tyle siana, że spokojnie może się zakopać, to może nie mieć osobnego "pomieszczenia" do chowania? Mogę mu dołożyc w jednym rogu więcej sianka do kopania, ale jak znam jego temperament, to i tak wszystko rozniesie

dr Robert
    Guest

Re: Kryjówka stepowego

Przede wszystkim trzeba znacznie powiększyć terrarium, aby domek się zmieścił i było jeszcze sporo miejsca do biegania.

ja rozwiązałem ten problem zwiększając grubość podłoża w terrarium do 10-15cm. Dzięki temu mogłem zakopać doniczkę, która jest domem mojego żółwia. Konstrukcja przypomina ziemiankę, dach jest na poziomie ziemi, więc żółw może sobie tam swobodnie chodzić, a jak chce się chować, musi biec na dół
    Ale jeśli faktycznie nie masz miejsca na kryjówkę, to grubsza ściółka powinna rozwiązać sprawę kryjówki, żółw będzie mógł się swobodnie zagrzebać. Pozdrawiam

Rozwaz moze taki pomysl. Konstrukcja drewniana lub z OSB, zajmujaca nawet 1/3 powierzchnii terra pod spodem kryjowka, z boku lagodnie nachylony trap i miejsce do karmienia lub wygrzewania sie na gorze... Dodam, ze w moim przypadku jest to konstrukcja ktora sie sprawdzila...

Magda Kusiak
    Guest

Fajny pomysł Dzięki. Spróbuję go wcielić w życie za parę tygodni, jak będę miała czas na przebudowę terra. Na razie gadzina ma full siana i chyba jest zadowolony

Uprawnienia umieszczania postów