Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: mały czerwonolicy

Re: ma?y czerwonolicy

ale serca wołowe są ponoć chude i bardzo energetyczne

dr Robert
    Guest

"bardzo energetyczne" czyli nalezy ich unikać, bo żółwie za szybko rosną na takich paszach i się wykrzywiają. Oczywiście chuda wołowina nie jest zła, aby była podawana w ograniczonych ilościach, raz na jakiś czas, nie jako główny czy jedyny pokarm bo i tak się niestety zdarza.

Witam
    No to jestem zdziwiony dr Robercie, myślałem że jeśli pokarm jest energetyczny to bardzo dobrze a tu się zdziwiłem. Czyli nie powinienem żółwiaka chińskiego-mlodego karmić takim porzywieniem?
    A już prawie dorosłe żółwie można(czerwonolice, bokoszyjne)?
    Chodzi mi o udział serca wołowego jako jednego z głównych w djecie.
    pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Chodzi o to, ze przy szybkim wzroście występują braki wapnia i innych składników mineralnych. W hodowli wskutek wysokoenergetycznej diety żółwie rosną 2-3 razy szybciej niż w naturze, niestety nie pozostaje to bez konsekwencji a problemy dotyczą głównie układu kostnego, czasem rozrodczego. Dlatego żółwi nie powinno się karmić zbyt często i w dużych ilościach. Oczywiście czasem zabiedzonego, znalezionego żółwia trzeba doprowadzić do dobrego stanu, ale taki zdrowy żółw w domu nie powinien być karmiony stale wysokoenergetycznym pokarmem. Serce wołowe jest dobre jako jeden z kilku, ale nie jedyny składnik pokarmu. Jeżeli oprócz tego są inne składniki, a dorosłe żółwie są karmione nie częściej niż 2 a czasem 3 razy w tygodniu. Koniecznie trzeba pamiętać o wapnie, wówczas ryzyko wynikające z szybkiego wzrostu jest mniejsze.

Uprawnienia umieszczania postów