LOU napisał(a):

> Witam!
> W piatek znalazlam przy stawie zolwia, tj. zolwice
> czerwonolica. I adoptowalam ja.

Heh dobrze że znajdą się ludzie którzy nie tylko wyrzucają żólwie ale też są tacy którzy przygarną

> W zwiazku z tym wszystkiego sie dopiero ucze. A raczej to ona
> uczy mnie
> Prosze napiszcie jakie jedzonko Wasze zolwiki lubia
> najbardziej....

Ryby słodkowodne - głównie stynki lub rybki akwariowe - żywe, mrożone, suszone pod każdą formą są dobre bo dostarczaja wiele wapnia
Mięso ssaków i drób - są dobre do uzupełnienia diety ale nie powinno stanowić jedynego źródła pokarmu (ja podaje często wątróbkę gdyż ma dużo witamin i pomaga w wypadkach awitaminozy)
wszelkie pokarmy suszone - są dobrymi zapychaczami ale nie mają w sobie zbyt wiele wartości odrzuwczych
rośliny wodne - są dobrym uzupełnieniem - żółwie zwłaszcza starsze lubą je podgryzać
ważywa i owoce - różnie bywa nie wszystkie żólwie je tolerują i lubią mój uwielbia jabłka i truskawki
czasem można podać larwy mącznika lub świerszcze ale ogólnie jako dodatek ogólnie im bogatsza dieta tym lepiej poszukaj też w starszych postach ciekawych rozwiązań żywieniowych

> Aha i jeszcze jedno karmie ja juz teraz, tj. od dzis raz
> dziennie, ale ona sie strasznie buntuje, wciaz domaga sie
> jedzenia. Jej " bunt" przejawia sie w tym, ze przeczesuje cale
> akwaterrium w poszukiwaniu jedzenia, po prostu przestawiajac
> wszystko do gory nogami. Czy to jest normalne? Dodam, ze ma ok.
> 9/10 cm. I zastanawiam sie, czy ona w tym stawie czasem nie
> zimowala i czy teraz nie potrzebuje wiecej jedzenia? Jak
> uwazacie?

jest szansa że ona wlasnie tam zimowała z tego względu w najbliższym czasie nie żałuj jej jedzenia tylko karm raz dziennie później rzadziej ją karm z racji że nie wiemy w jakim jest wieku karm ją 3-4 raz w tygodniu jak będzie większa karm ją 2-3 razy czasem podając małe przekąski między głównymi posiłkami