-
Re: co robić?
Ten żółwik ma ponad pół roku,a co do wymiarów to też wiem,że jest on trochę za mały. Myślę jednak,że teraz tylko będzie miał u mnie lepiej i jego przyrost też będzie większy.Raczej na 90% jest to samiczka,bo widzę jednak różnicę między nimi i jak były razem to samiec ją czarował swoimi łapkami,a raczej on by się nie mylił. Pozdrawiam.
-
nio nie wiem co do tych tańców godowych to żólwie potrafią się tak zachowywać wobec wszystkiego co się znajdzie w pobliży jakiś czas temu zauważylem że moja żólwica (SAMICA!!!) wykonuje taniec godowy do grzałki nie wiem czy one to potrafią niezależnie od płci czy jak jest a jeśli była w dobrych warunkach to małe przyrosty można tłumaczyć tym że jest samcem więc może być pomyłka jedyne na co można liczyć to że się szybko wyrównają jednak nie przesadzaj z karmieniem żeby jej w żadną krzywicę nie wpędzić
-
MataManx teraz to mnie zaskoczyłeś.Nie miałem pojęcia,że żólwie są zdolne do dewiacji.Ale widocznie to też są tylko istoty żywe,którym przydarzają się różne ciekawe pomysły.A teraz poważnie: zaczyna to wszystko być logiczne,że zaatakował tą moją "samiczkę" (bo to jego przyszły rywal),jej mały przyrost (bo jednak samce wolniej rosną),ale z drugiej strony brak dużych pazurów i całkiem innego ogonka (jak na jej wiek)-myślę jednak,że to mała samiczka.Oczywiście ręki sobie nie dam za to odciąć,ale z drugiej strony przecież się nic nie stanie jeżeli będę miał dwa samce-tylko córeczka(5.5roku) się troszkę zdziwi,że jej Zuzia to..... hihihi. Pozdrawiam.
-
Ależ to nie jest dewiacja, nie jest to też walka rywali. Łapkami machcają zarówno samce jak i samice. U młodych żółwi często zdaża się że zachowują się tak osobniki tej samej płci. Podejrzewam że jest to rodzaj ćwiczenia, nabierania wprawy. U mnie tak do siebie robiły samice.
Pozdrawiam
-
Jojek pisząc dewiacja chodziło mi o zachowanie żółwicy MataManx-a w stosunku do grzałki znajdującej się w akwarium,kiedy to przed nią starała się zrobić jak najlepsze wrażenie.A walką rywali natomiast to,że większy samiec złapał mniejszego żółwia za tylną łapkę i potrząsał (może chciał wykosić przyszłą konkurencję) i dlatego właśnie musiałem je rozdzielić. Pozdrawiam.
-
Widzę,że temat się wyczerpał,więc dzięki wszystkim za wypowiedzi i podpowiedzi. Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów!
Uprawnienia umieszczania postów