-
co robić?
Posiadam dwa czerwonolice tyle,że jeden ma 12cm.dł(samiec),a drugi 5cm.(samiczka).Przez kilka miesięcy były rozdzielone,ale gdy kupiłem większe akwa już z niezłym wyposażeniem postanowiłem je połączyc.Przez pierwszy tydzień było wszystko ok. lecz później samiec non stop pływał za samiczką,aż wreszcie ją zaatakował.Nie było to nic groźnego,bo ona się potrafiła przed nim obronić,lecz kiedyś może nie zdążyć.Postanowiłem więc je rozdzielić na czym straciła oczywiście samiczka.Napiszcie,czy zrobiłem dobrze,a może coś poradzicie co zrobić. Pozdrawiam wszystkich!
-
Re: co robić?
gody u czerwonolicych są brutalne wiec może to poczytujesz za oznaki agresji ale przy tak małej samicy one raczej odpadaja tu pewnie chodzi o terytorium napisz jakie masz akwa dla dwuch gadzinek może jego rozmiar jest powodem agresji jeśli mają wystarczajaco dużo miejsca to raczej nie wiem co by moglo pomóc poza izolacją jeśli sytuacja jest tragiczna musisz je rozdzielić i albo 2 akwa mieć albo oddać jedną gadzinę
-
Akwa mam średnie to znaczy:85cm długości,48cm szerokości i 43cm wysokości. Wody jest w nim 20cm,a nad nią wisząca półka zajmująca połowę akwa.Myślę,że to wystarczyłoby na dwie gadzinki,ale jednak po ostatnich numerach boję się o maleńką.
-
Moim zdaniem uważaj. Z tego co wiem to żółwie lubią toważystwo jeśli są zbliżonej wielkości gdyż większe mogą często męczyć mniejsze. pozdro ray
-
witam
lepiej byłoby je rozdzielic przynajmniej do czasu aż samiczka podrośnie na tyle żeby skorupa była już twarda bo na razie to może jej się coś poważnego stać, w tym wieku żółwie bardzo szybko rosną więc nie potrwa ta rozłąka zbyt długo
pozdrawiam
-
Dziękuję wszystkim za rady i oczywiście już mieszkają osobno.Na razie tak będzie do czasu,aż maleńka trochę podrośnie co mam nadzieję szybko nastąpi. Pozdrawiam!
-
Szybko?! Mam nadzieję że nie. Szybki wzrost u żółwi nie jest wskazany. Prowadzi do deformacji pancerza.
Pozdrawiam
-
Tak to prawda...(
-
Pisząc "szybko" miałem na myśli jakieś 2-3 miesiące.Myślę,że wtedy Zuzia będzie na tyle większa,aby się jakoś obronić przed napastnikiem.W każdym bądź razie jeżeli trochę podrośnie to spróbuję znowu je razem zaaklimatyzować.
-
Przemyślałem wszystkie powyższe informacje i owszem jest szansa że mniejszy żółw jest w okresie szybszego wzrostu od większego i że ich wymiary się wyrównają. Jest szansa że nastąpi to w 3 miesiące choć sądzę że raczej potrzeba pół roku. Podana przez ciebie wielkość mniejszego osobnika wskazuje na to że ma on około 2-3 miesięcy a jeśli tak to jest on na tyle mały i młody że bardzo trudno jest jednoznacznie określić jego płeć i pisząc że jest to samica możesz się mylić.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów