Chciałbym powrócić jeszcze do wykopywania dodatkowych norek przez samicę. Otóż samice wykopują dodatkowe jamki, ale tylko w jednej składają jajeczka. Takie zachowanie występuje najczęściej u żółwic morskich. Bywają również sytuacje, że samica za jednym razem złoży kilka jajeczek, a po upływie nawet miesiąca może jeszcze złożyć. Sam w swojej hodowli miałem taką sytuację, jednak okazało się, że jajeczko złożone właśnie po miesiącu było niezapłodnione.
Jeśli chodzi o hodowlę młodych, to jest ona łatwiejsza, niż inkubacja jajeczek.
Bardzo rzadko bywają, ale jednak bywają problemy z wykluciem się młodych. W takim wypadku należy młodym pomóc przez nacięcie skorupki np. zdezynfekowanym skalpelem, lub bardzo cieńkim nożykiem. Uwaga!!! Nigdy nie należy wyjmować młodych z jajeczek. Może to doprowadzić do stanu zapalnego!!!
Po wykluciu, które może trwać nawet 24 godz. można na 1 dzień pozostawić młode w pojemniku do inkubacji, żeby z tą całą sytuacją się oswoiły. Następnie młode przeniosłem do wmiarę sterylnego pojemnika, w którym panowała temp. 30 st. Wyłożyłem go lekko wilgotnym, gładkim materiałem( np. husteczki- oczywiście nie jednorazówki ). Młode pozostawiłem w nim do momentu całkowitego zresorbowania( wchłonięcia ) woreczka żółtkowego. Wilgotny materiał miał w tym pomóc. Małe żółwiki są bardzo delikatne, ich pancerz jest elastyczny. Sam miałem taką sytuację, że jeden z trzech młodych zakopał się na noc pod kamieniem, a rano wyglądał jak naleśnik. Następnego dnia jego pancerz powrócił do prawidłowego kształtu. Młode hodujemy w takich samych warunkach, jak dorosłe z tym wyjątkiem, że młode należy oddzielić od dorosłych. Pokarm pobierają po ok. tygodniu od wyklucia, czyli wtedy kiedy woreczek będzie zresorbowany, choć czasami może to trwać do 1,5 tygodnia. "Swoje nieczystości" oddają dzień, dwa od pierwszego karmienia. W terrarium musimy zapewnić im odpowiednie oświetlenie emitujące promienie UVB i UVA. Pokarm musi być bardzo urozmaicony tzn. zwłaszcza w lecie różne kwiaty, liście, kiełki, nawet raz, lub dwa razy w tygodniu można podać naprawdę w niewielkich, minimalnych ilościach warzywa i owoce. Niezapominajmy o dodatkach mineralno-witaminowych, szczególnie Ca i P w proporcjach 1,5, a nawet 2:1. Młode karmimy niewielkimi ilościami kilka( 2, 3 ) razy dziennie. Należy bardzo pieczołowicie przygotowywać pokarm, aby żółwiki rosły równomiernie i nie za szybko. Trzeba pamiętąć, że są to stworzenia bardzo delikatne!!!
Pozdrawiam!!!