Mam pytanie do zaawansowanych hodowców o zachowanie żółwicy greckiej na wiosnę. Jej rozmiar pozwala przypuszczać, że może być już w wieku rozrodczym, a niedługo wypadać będzie pora składania jaj. Chodzi mi o to, czy zółwicy należy jakoś w tym pomóc, przez zapewnienie jakichś specjalnych warunków, światła, wilgoci, podłoża??
Nie miała kontaktu z samcem, ale od kilku dni zachowuje się trochę niespokojniej, często próbuje wydostać sięz terra, kiedy puszczę ją na podłogę, dalej jest niespokojna, chce wyjść z pokoju, kiedy jednak drzwi są zamknięte wraca pod terra i skrobie w szybę ( stoi na podłodze), potrafi tak biegać przez pół dnia. (temperatura, wilgoć i czasy naświetlania w terra są cały czas takie same- sterowane automatycznie) Czytałem, że to może być spowodowane poszukiwaniem miejsca do złożenia jaj? i że mogą być komplikacje, jeśli ich nie złoży.
Jeszcze jedno, jeśli ktoś mi poleci zawieźć ją do lekarza na prześwietlenie, to proszę o podpowiedź, gdzie jest dobry wet od gadów w rejonie gorzowa - szczecina.
jeszcze z innej beczki. jak długo w okresie letnim pozwalacie swoim żółwiom (lądowym) przebywać poza terrarium?? Chciałbym przenieść na lato terrarium do kuwety stojcej na podłodze - to samo podłoże, oświetlenie, wystrój ale nie będzie szyb, dzięki czemu żółw będzie mógł wychodzić sobie i wracać - co o tym myślicie?? Pozdrawiam