Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: gatunki

gatunki

kurcze byłam w zoologicznym i widziałam jakieś małe żółwiki wodne... jak sie zapytałam co to to mi powiedzieli że czerwonolice... ale w życiu nie widziałam takich czerwonolicych...

miały białe wyłupiaste oczy otoczone czarnym paskiem... cełe były w takie biało czarne kółka i miały strasznie kwadratowy łeb... nie taki jak normalne czerwonowice... a przuszki znaczy spodnią częśc pancerza intensywnie żółte

coś tam jakiś facet z obsługi mówił że to chyba jakieś tu cytat " OSTROBRZEŻNE"

za jedyne 35 zł... pozdr.

a co to mogło tak na prawdę być? hmmm

Re: gatunki

aaa i miały takie jak by czarne kolce albo wyrostki biegnące wzdłuż pancerza... jak dinozaury...

To fragment opisu zolwia ciernistego. Moze to wlasnie ten gatunek

Jego wygląd jest bardzo charakterystyczny, szczególnie w przypadku młodych osobników. Na każdej płytce brzegowej żółw ciernisty ma kolczasty wyrostek. Podobne wyrostki widoczne są wzdłuż grzbietu żółwia co czyni go podobnym do poduszeczki ze szpilkami. U osobników dorosłych te kolce mogą całkowicie zanikać co nieco utrudnia ich identyfikacje. Kolce u młodych osobników służą prawdopodobnie do odstraszania drapieżników. Pancerz żółwia ciernistego jest owalny. Karapaks jest ciemnobrązowy a plastron i spody płytek brzegowych są płowożółte z ciemnym promienistym wzorem na każdej płytce. Głowa może być brązowa lub szarawa.

albo: Graptemys pseudogeographica, zolw ostrogrzbiety
    Zdjecie malucha jest tu:
    http://www.herpnet.net/Iowa-Herpetol...ap_turtle.html

MataManX
    Guest

wygląda na ostrogrzbietego on ma bardzo wyradźny kill na grzbiecie i ostro zakończone płytki

tak to na pewno ten ostrogrzbiety a ekspedien sie "troszkę " pomylił mówiąc OSTROBRZEŻNY... a szczególnie to widać na tym trzecim zdjęciu od Joshi...

dzięki za odp bo mnie to trochę nurtowało... ale żólwiki bardzo ładne

Uprawnienia umieszczania postów