Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: pytanie co do karmienia żółwi

Re: pytanie co do karmienia żółwi

" żółwie w domu" 1992 rok :/...

... (dział żywienie żółwi) " powszechnie przyjęło się uważać , że żółwie lądowe są zwierzętami roślinożernymi , a błotne i wodne - mięsożernymi. Pogląd ten odbiega od prawdy. Czystych roślinożerców czy roślinożerców prawie nie ma ( he he prawie )
    ... " w skład diety żółwi lądowych wchodzą rośliny zielone , owoce, warzywa ( z wyjątkiem kapusty i pietruszki ) , nasiona , jagody i skiełkowana pszenica...

( a teraz uwaga!!! ) Dwa razy w tygodniu do sałatek należy dodać białko zwierzęce ( żółtko gotowanego jaja kurzego, mielone surowe mięso wołowe, rozdrobnioną wątrobę, mięso ryb słodkowodnych, biały ser"

autor Jerzyu Gosławski i Adam Hryniewicz

to taka ciekawostka

w sumie dobrz że są takie strony w sieci bo można sobie rozwiać wiele wątpliwości... ale właśnie dlatego chciałam zadać to pytanie bo w innych postach nie było nic o mięsnej diecie dla stepowca... pozdrawiam i może Dr Robert to skomentuje

a tak poza tym to też będe czekać na tą książke , wspominaną wcześniej

mam coś jeszcze

Marcin Jan Gorazdowski " żółw stepowy"

daty nie mam :/

" Bardzo częstym błędem popełnianym przez ludzi trzymajacych żółwie lądowe jest żywienie ich wyłącznie pokarmem roślinnym... bla bla bla

... około 15-25 % pożywienia powinny stanowić pokarmy zwierzęce... bla bla bla ...
    surowe mięso wołowe lub końskie, jajka ugotowane na twardo , owady , dżdżownice."

eh i na to wychodzi że są różne szkoły na ten temat... i co ja mam teraz zrobić... każdy by sie zagubił... choć w sumie nie wiem gdzie stepowy może podpierniczyć konia w noge i odgryźć kawałek mięsa buehehe

Oj chyba dr Robert wyraźnie napisał, że w owych "wspaniałych" książkach stan wiedzy sprzed 20 lat!!

Obecnie spotkałem się nawet z twierdzeniem, iż testudo nie trawia białka zwierzęcego, może dr Robert wyjaśni to dokładniej, ale o ile wiem to kwestia braku jakiegoś enzymu?!

pozdrowienia
    Aleksander

ta pozycje to wogole sobie daruj. Poza tym to nawet nie ksiazka a broszurka jedynie...

dr Robert
    Guest

Dla niecierpliwych polecam "Ernährung von Landschildkröten" Carolin Dennert wyd. Natur und Terrarien Verlag (II wydanie 2003) lub stronę http://www.landschildkroeten.com
    która coś chwilowo (mam nadzieję) nie działa. Niestety (dla wielu) wszystko po niemiecku . Po polsku raczej po wakacjach .
    Do enzymów Natalia jeszcze nie doszedłem . Teraz zbieram różne materiały, powstaje też licencjat pod moim kierunkiem na temat roślinożerności u żółwi (głównie aspektu ewolucyjnego i fizjologii).

Być może żółwie w naturze spotykają czasem padlinę, a pewnie częściej martwego pasikonika czy szarańczę, ale w naturze nie wcinają cały rok soczystej, pełnowartościwej cykorii, cukinii, mleczu, lucerny (a u niektórych niestety również wielu, często podawanych owoców). W naturze taka obfitość występuje tylko w wiosną, potem wszystko wysycha. Wówczas taka padlina raz na kilka miesięcy stanowi być może cenny dodatek. W warunkach hodowli występuje odwrotny problem: za dużo białka, za dużo cukrów, za szybki wzrost. Nie przypadkiem prawie wszystkie żółwie lądowe w warunkach hodowli rosną 2 czasem 3 razy szybciej niż w naturze (nawet karmione samymi roślinkami), ale niestety często kosztem zdrowia. Dokładanie jeszcze pokarmu pochodzenia zwierzęcego to przykładanie ręki do potencjalnych schorzeń wynikających z "przenawożenia" naszych żółwi.

> Być może żółwie w naturze spotykają czasem padlinę, a pewnie
    > częściej martwego pasikonika czy szarańczę
    Nawet jesli jedza w naturze padline, to przeciez taka padlina jest latwiejsza do strawienia niz swierze miasko, jeszcze na dodatek nafaszerowane konserwantami.

ok no to ja dziękuje za wszystkie odpowiedzi i za dyskusjię...

w końcu to jest FORUM DYSKUSYJNE...

czyli białko precz!!

pozdrawiam

Dokładnie to tego powinno służyć to forum!!!
    a tak na marginesie to chyba wszyscy sie odzwyczailiście od tego, że ja też czasami coś piszę ze wspólnego z Natalią konta)))

pozdrowienia
    Aleksander

dr Robert
    Guest

Dla niecierpliwych jeszcze strona po angielsku:
    http://www.tortoisetrust.org/articles/dietcons.html

Zatrważające sa statystyki śmiertelności i długości życia z powodu złej diety w Wielkiej Brytanii (zaledwie 1-2 lata u młodych wylęgłych w niewoli !). Polecam.

Uprawnienia umieszczania postów