-
pytanie co do karmienia żółwi
widziałam inne posty i kilka osób wspominało że dla urozmaicenia diety
warto raz na jakis czas dać jajko czy surowe mięso ...
ale czy twarożek???
bo kiedys moja siostra nakarmiła białym serem swoje świnki i padły przez noc...
wiem wiem świnka morska to nie żółw ale jak te stepowce nigdy wcześniej tego nie jadły to czy to im nie zaszkodzi ???
-
Re: pytanie co do karmienia żółwi
a ten serek co twoja siorka dała świnką to nie był przypadkiem cały zielony albo dziwnie pachniał, bo mi coś to dziwnie wygląda żeby świnki morskie po twarogu padły (no chyba że wzdęć dostały) A żółwiowi stepowemu możesz spoko dawać ser biały
-
he he nie wim jaki był i jak to było ale dała i padły :P... dzięki za odp
-
Ten wątek powtarzał sie juz wiele razy. Dieta żółwia stepowego powinna być uboga w białko. Wniosek: miesa, mleka, sera białego, żółtego, czy jakiegokolwiek innego sie nie podaje. Urozmaicać dietę można na wiele innych sposobów, niekoniecznie podając pokarmy zle trawione przez zwierzeta.
Pozdrawiam
Natalia
-
ale już nie raz widziałam jak sie ludzie wypowiadają... cytuje " raz na dwa tygodnie do posiłku żółwia stepowego należy dodać ugotowane na twardo jajko kurze, surowe mięso wołowe lub biały ser..." no to czytajac ten post i to co wcześniej moge mieć chyba dylemat?
-
Możesz spokojnie zaufać Natalii. Ma duża wiedzę na ten temat bo z pasją hoduje stepowe i ma ich 4 a "koleś" żadnego... Co prawda nie ilość zwierząt świadczy o fachowej odpowiedzi tylko doświadczenie, ale w tym przypadku się to pokrywa
Pozdrawiam
Jojek
-
Natalia, ja i jeszcze kilka osób od miesięcy próbują pisać to samo i jak widać bezskutecznie. A więc jeszcze raz. Dieta dla stepowców i innych lądowych żółwi z rodzaju Testudo powinna być niskobiałkowa (mięsko i serki do śmietnika), niskowęglowodanowa (owoce tylko od święta) i bogata w wapń. Nawet wysokoenergetycznych roślin (strąkowe czy lucerna) nie należy podawać non stop. Potem widać pokrzywione, miękkie żółwie, piramidy na skorupie - to własnie wynik żywienia na podstawie własnych upodobań, porad sprzedawców zoo i niestety weterynarzy oraz książek o żółwiach które ukazały się w Polsce (w tym roku ukaże się, mam nadzieję, nowoczesna książeczka o żywieniu żółwi, tylko czasu wciąż mam za mało). To jest stan wiedzy sprzed 20 lat.
-
> A żółwiowi stepowemu możesz spoko dawać ser biały
Nie sluchaj kolegi... Zolwie ladowe zle znosza produkty mleczne... I wogole wystarczy im zielsko do zycia... Zadne tam twarogi, jajka czy makatony...
-
Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej na temat nowej kiążki o żywieniu żółwi, która ma się ukazać np. kiedy przypuszczalnie ma być wydana?
Pozdrawiam!!!
-
Jak ją skończę, znajdę wydawcę itd., nieprędko ...
Uprawnienia umieszczania postów