Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problem z pokarmem

Mieszany widok

Problem z pokarmem

Mam nastepujacy problem. Niestety teraz zaluje, ale kupilem tacke mrozonego pokarmu dla zolwi. Takie pomaranczowe kostki miesno-roslinne. Myslalem, ze bedzie z tego po rozmrozeniu jakas w miare stala konsystencja. A to sie okazalo, ze wyszla taka paciaja, ktora na prawde ciezko jest nakarmic gada. Jako, ze karmiony jest w wodzie, to wszystko sie rozplywa i od razu woda sie strasznie brudzi. Moze macie jakies doswiadczenia z tym pokarmem i jak go podawac. Bo zamrozonego to raczej nie mozna. Ewentualnie mi doradzcie, bo teraz rano zolw dostaje 4-5 krewetek, a wieczorem ta dziwna mase. Moze kupic mrozone larwy ochotki, albo stynke i pokroic zeby zdolal ja zjesc. Z gory dzieki za wszystkie pomysly.

MataManX
    Guest

Re: Problem z pokarmem

a może by tak nie karmić tym syfem i przejść na jakis bardziej wartościowy pokarm
    jak mrożonki to całe rybki ewentualnie krewetki mrożone jesli nie masz do nich dostępu to suszone albo żywe ryby zawsze znajdziesz za jakis miesiąc się zacznie sezon na dżdżownice i tzw plankton łakowy to wszytsko jest zdrowsze niż jakaś paciaja w której nie wiesz co jest

Wlasnie rano kolo 11, dostaje 4-5 mrozone krewetki, a kolo 20 ta dziwne. Czyli kupic teraz wlasnie mrozona stynke i larwy otoczki. Zolwik jeszce jest maly (3.5 miesiaca, 5.5 cm na 5.2 cm w karapaksie), wiec nie wiem czy poradzi sobie na jednym "posiedzeniu" z cala zywa rybka. Moze z jakims gupikiem. Musze sprobowac Napiszcie prosze jak u was wyglada(l) harmonogram karmienia takiego malucha. Tzn. ile i czego w ciagu dnia. Zakladam, ze do 6 miesiaca mam go karmic codziennie. Czekam na rady

MataManX
    Guest

Andriusza napisał(a):

> Wlasnie rano kolo 11, dostaje 4-5 mrozone krewetki, a kolo 20
    > ta dziwne. Czyli kupic teraz wlasnie mrozona stynke i larwy
    > otoczki. Zolwik jeszce jest maly (3.5 miesiaca, 5.5 cm na 5.2
    > cm w karapaksie),
    jak najbardziej im bardziej będzie miał urozmaiconą dietę tym lepiej będzie się miał kup mu jeszcze kilka roślinek wodnych jak ich nie zje to rozszarpie w każdym razie będzie dobrze nio i jak masz zaprzyjaźnionych akwarystów to ślimaki były by też dobre

>wiec nie wiem czy poradzi sobie na jednym
    > "posiedzeniu" z cala zywa rybka. Moze z jakims gupikiem. Musze
    > sprobowac

powinien sobie poradzić jeszcze jest na tyle szybki żeby mógł z nią na zakrętach powalczyć :P spróbuj dać mu stynkę zobaczysz ile zje przypuszczam że jedną małą lub średnią stynkę może zjesc na raz

>Napiszcie prosze jak u was wyglada(l) harmonogram
    > karmienia takiego malucha. Tzn. ile i czego w ciagu dnia.
    > Zakladam, ze do 6 miesiaca mam go karmic codziennie. Czekam na
    > rady

raz dziennie do pół roku z uwzględnieniem jednego dnia postu
    później do 2 lat co 2-3 dni
    powyżej 2 lat 2-3 razy w tygodniu

U mnie żółwie jedzą raz dziennie,ale nie przesadzam z ilością pokarmu i myślę,że jest to w sam raz.U nich to tak jak u ludzi: "jak człowiek głodny to zły i myśli o głupotach",więc też niech mają coś z tego swojego życia.Popieram oczywiście "MataManX"-a w sprawie urozmaicenia pokarmu i polecam jednak dużo rybek(również akwariowe-chociaż droższe) i mięska(ja karmię indykiem lub wołowinką).Co do roślinek zależy wszystko od upodobania naszych pupilków,ale raczej jest to wskazane.Pozdrawiam!

Spróbuj rozmrażać te kostki na kawałku ręcznika kuchennego i dawać do wody naprawdę małą porcję. Trochę się na pewno rozpaprze, ale moze sporo zje.

Ja daję mojemu mrożonego gamarusa w czasie gdy jest w misce z powodu podmiany wody w akwa lub czyszczenia filtrów. Kostki rozpuszczają się i gadzina wyjada robale z wielkim smakiem (to znaczy oczywiście najpierw rozmrażam - nie daję mu zmrożonych kostek)

MataManX
    Guest

gamarus blehh mam nadzieję że jako dodatek tylko ale mimo wszystko mrożony jest bardziej wartościowy niż suszony

A co ja poradzę na to, że on tego gamarusa tak kocha? Nawet na rybki się tak nie rzuca jak na to świństwo - zarówno mrożone jak i suszone...

MataManX
    Guest

a dzieci się rzucają na czekolade która podawana czasem nie szkodzi ale podawana często powoduje sraczke :P tak to ujmując najprościej można powiedzieć czemu gamarusa cały czas jesć nie powinny

Uprawnienia umieszczania postów