-
Re: Ha! Udało się :)
Tak się zastanawiam... czy nielepiej by było zamówić z przesówanymi szybkami z przodu?
-
Albi, pomysl niewatpliwie bardzo fajny, ale.. zwykly szklarz tego nie zrobi, a terraria zamawiane na wymiar w zoologicznych sa u mnie potwornie drogie
-
Jeśli w takim małym terrarium zamontujesz lampe, która przecież jest niezbędna do oświetlenia plus do tego kamień grzejny to żółw się ugotuje. Poza tym naprawdę nie wiem, co na to wszystko powiedziec. To terrarium jest BARDZO male. Moje dwa kilkucentymetrowe maluchy maja 70/70 a o ile pamietam masz duzego zolwia. Naprawde nie wiem, co o tym myslec i co Ci napisac, bo widze, ze jestes juz zdecydowana.
Natalia
-
Natalia, no ale powiedz, co mam zrobić, nie mam przecież innego wyjścia.. Sprobuje jej to zrekompensowac tym ze jak juz sie przyzwyczai do terra to bede ja wypuszczac na spacerki, plus co dwa dni na kąpiel.
A co do ugotowania- a wystarczy sama zarowa? I czy moze byc taka zwykla??
A zolwia ma 13 cm pancerza, tzn jak sie przylozy centymetr od poczatku pancerza do ogonka.
-
Wiktoria
to terrarium jest za małe,, Twój żołw będzie się tam męczyc,,na podłodze oczywiście tez,,, czyli zabierając go z podlogi wcale mu nie polepszysz zycia.. Jesli nie masz warunkow na trzymanie żołwia to go po prostu oddaj lub sprzedaj komus kto zagwarantuje mu duże przestronne terrarium . I to jest wyjscie .
trzymanie na siłe zwierzaka,chodź się nie ma warunków do tego ( a Ty ich nie masz) to nieporozumienie.
pozdr.
aleksandra
-
Jak to terra ma 17 cm wysokości, to jak żółw wejdzie na skałkę, to będzie drapał pancerzem o "sufit". Poza tym mój żółw ma jakieś 7-8 cm, terra 50x50x25 około i już najwyższy czas zamienić je na większe, co planuję na wiosnę. Twoje terra nie spełnia nawet norm polskich, wg których minimalna długość to 5 długości pancerza a szerokość to 3 długości. Jak wstawisz domek i miskę, to już w ogóle mogiła
-
I uważaj, bo jak żarówkę czepisz na górnej półce to ci się może zapalić szafka. A przynajmniej zwęglić. Ożółwiu nie mówiąc, ale to było powiedziane
-
Zawsze jest inne wyjście...
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale lepiej żebyś miała spore terrarium stojące na podłodze niż małe na półce. A jeśli chodzi o kasę to tańsze są terraria z płyty OSB niż szklane.
-
Rozumiem Wiktorio, ze bardzo byś chciała usłyszec przyjemniejsze głosy, ale tu wszyscy są życzliwi dla Ciebie, a jeszcze bardziej dla Twojego żółwia. Naprawdę nie wiadomo co poradzić. Na pewno nie kupuj kamienia grzejnego, od spodu żółw nie powinien być nagrzewany zbyt mocno, w tak małym terra jedna słaba żarówka powinna wystarczyć. Terrarium proponuję drewniane, a z przodu szyba. A w ogóle to najlepszy jest pomysł Jojka i Aleksandry.
-
Jojek- a co to jest to OSB?
aleksandra- łatwo CI mówić.. Ja go kocham i chciałabym go mieć przy sobie..
Magda Kusiak- nie będzie drapał, bo nie będzie miał pokrywy, a wyjśc też nie wyjdzie, bo mam z kazdej strony (oprocz jednej) szafke, a przy tej jednej nie bedzie niczego wysokiego.
Jędrek- zapalić? Ups.. A co mam zrobić? :/
--
Na swoje usprawiedliwienie powiem, że jak tylko zolw sie przyzwyczai do terrarium to bedzie wypuszczany na spacerki, co dwa dni na kapiel. Poza tym nie bedzie tam siedzial przez okragly rok- bo od czerwca do pazdziernika mieszka sobie na pelnym trawy i slonca tarasie u babci, gdzie ma swoja kryjowke i jest mu na pewno tam dobrze- taras ma [trudno wyczuc] jakies 10m*3m
Uprawnienia umieszczania postów