-
żółwiak chiński /chłopczyk czy dziweczynka/
Witam, od dwóch tygodni mam dwa żółwiaki chińskie /zenek i zadyma/.
Są spokojne /jak na razie/.
Chciałabym jakoś rozpoznać jakiej sa płci... czy ktoś może mnie oświecić??
Z góry dzięki
-
Re: żółwiak chiński /chłopczyk czy dziweczynka/
puki co jeśli są młode chyba nie poznasz a jak będą dorosłe to chyba klasycznie jak u żólwi wgłębienie w pastronie i duży, szeroki ogon ( ale mogę się mylić od żólwiaków specem nie jestem :P )
-
sorry jestem totalnym laikiem co to jest pastron??? zółwiaki sa prawdopodobnie w tym samym wieku a jeden jest wyrażnie większy, ten mniejszy jest bardziej agresywny np. w stosunku do pływających rybek...
dzięki za info...
-
co do żólwiaków to dorosłych nie powinieneś trzymac razem bo będzie rzeźnia i nie wyjdą z tego cało a plastron jest to spodnia częśc pancerza radzę poczytać opis
-
masz gg, mój nr 133324 a kiedy będą dorosłe?? jest to kwestia wyglądu czy ściśle okreslonego wieku?
-
bardziej wielkość w kótórej będą już na tyle rozwinięte żeby wyklazywać zachowania rozdorcze ale w ich wypoadku nawet podrostki potrafią być agresywne
-
Uważaj na własne palce, podobno żółwiaki gryzą boleśnie
-
Dwie sprawy pierwsze to jak najszybciej je rozdziel bo to ze sa male to o niczym nie swiadczy chyba ze chcesz miec tylko jednego zolwiaka a druga to jesli chodzi o plec to podobno zalezy to od miejsca ogona w ktorym znajduje sie kloaka ale nie jestem tego pewien. No i oczywiscie uwaga na palce
-
Płeć żółwiaka można rozpoznać po wielkości ogona i umiejscowieniu kloaki. Jeżeli twoje są małe i mniej więcej tej samej wielkości, to nie musisz koniecznie ich rozdzielać - wystarczy odpowiednio duży zbiornik i obfite karmienie. Kiedy podrosną, to tzreba umieścić je osobno - samica będzie wieksza i może mocno poturbować samca.
-
właśnie przed chwilą miałam okazję sprawdzić jak gryzie zółwiak. Wyjęłam go z akwarium i podsunęłam pod pyszczek słomkę. Złapał ją tak, ze nie byłam w stanie jej wyjąć. Nie chciałabym wiedzieć jak dziabnąłby mojego palca )
Uprawnienia umieszczania postów