-
Re: żółwiak chiński /chłopczyk czy dziweczynka/
Mam dwuletniego i jest sposób na wyjmowanie go z akwa.
Wkładasz linijkę lub szpatułką, on ją gryzie a Ty łapiesz go za skorupę i wyciągasz z akwarium. Kolegoa miał wielkiego żółwiaka i takiego sposobu mnie nauczył.
20 centymetrowy to zostawia ślady na drewnianej linijce więc jak ugryzie w palec to napewno do krwi.
-
fajna metuda dla brutala :| mimo wszystko jestem za szybkim łapaniem za tył karapaksu
-
dwuletni żółw może mieć już 20cm????
-
przeczytaj dokładnie post
-
Jesli chodzi o wyjmowanie to czlowiek ze sklepu zoologicznego ktory takze zajmuje sie zolwiakami w ZOO polecil mi dla duzych okazow wyjmowanie ich za pomoca metalowej siatki bo inaczej mozna stracic paluszki.
-
ja póki co wyciągam normalnie, ręką łapiąc go od tyłu ale jk wyciągnie szyje dzielą go milimetry od moich palców, mam też zwykłą siatke jakiej sie używa do odławiania ryb. Też sie nadaje, a swoją drogą wiecie jakie żółwiaki są szybkie??? Na podłodze zasuwał jak Formuła 1
-
Jak bylem z nim u weterynarza to w trzy osoby mojego nie moglismy zlapac taki skubany szybki i silny no i gryzie mocno a co do wyjmowania to ja tez na razie wymuje reka.
-
Co do wielkości to jak już wiele osób mówiło zależy od warunków w jakich żółw mieszka.
Mój wcześniej miał złe warunki a kiedy go wziąłem do siebie i zapewniłem godziwe strasznie szybko rośnie. Od listopada 3-4 cm w karapaksie. Boję się że niedługo będę mu musiał akwa zmienić a co za tym idzie i osprzęt. Porażka.
-
u mnie woda nie jest podgrzewana więc chyba tak szybko nie będą rosły.
Zauważyłam też, ze nie są to zwierzaki dzienne /wbrew temu co czytałam wcześniej/, u mnie zaczynaja buszować nad ranem , w dzień śpią zakopane i tylko mają dzioby wystawione )
-
rybka mówiłem już ci że one do prawidlowego rozwoju potrzebują wyżeszej temp niż pokojowa !!!!!! bezapelacyjnie powinnaś im grzałkę wstawić
Uprawnienia umieszczania postów