-
Re: Glony i zolwik
Co to sa "bioballe" i ile kosztuja?
-
Takie specjalne wkłady do filtra o bardzo dużej powierzchni, na której osiedlają się bakterie. Koszt jest różny bo kilku producentów je robi: kilkanaście - kilkadziesiąt za pudełko. Wyglądają jak plastikowa kulka ponadcinana nożem.
-
Czyli te "bioballe" mozna wlozyc do Fluvala 204 jako kolejny wklad?
-
Ja proponuję wymieniać 10% co tydzień. Masz dwa razy mniejszą ilość do odstania i wywołasz mniejsze skoki jakości i temperatury wody.
-
Czytałem na pl.rec.akwarium że bioballe nadają się świetnie do filtrów zraszanych a w filtrach zamkniętych nie dają już takiego efektu i szkoda w nie inwestować. Taniej wychodzi keramzyt albo rurki ceramiczne.
-
Może dają efekt lepszy w zraszanych (nawet na pewno), ale niewątpliwie są wydajniejsze od innych materiałów niezależnie od filtra - jedyny warunek - wydajna filtracja mechaniczna przed nimi bo szybko się zapychają przy jej braku. Jak już kiedyś pisałem ja wogóle nie mam filtra biologicznego, ale jak ktoś już się decyduje to niech będzie jak najwydajniejszy. Fakt, że cena może zniechęcić, wzrost wydajności odbywa się sporym kosztem............ ale to jedna z wad filtra))
Uprawnienia umieszczania postów