Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: dojrzałość płciowa żółwi greckich

Re: dojrzałość płciowa żółwi grackich

produkty zbożowe, owoce i warzywa, mączka z lucerny, drożdże paszowe (dlatego tek rośnie ) mączka ze skorupiaków, oleje roślinne, olej rybny, makro i mikro elementy, witaminy, substancje barwiące oraz przeciwutleniacze dopuszczone do stosowania w UE

MataManX
    Guest

Yaqbi napisał(a):

> substancje barwiące oraz przeciwutleniacze dopuszczone do
    > stosowania w UE

Boże ja bym nigdy nic takiego żólwiowi nie dał my się truć możemy ale zadbajmy przynajmniej o zwierzęta zostawmy na naturalnych produktach

dr Robert
    Guest

Bardzo zły skład ! Tam w ogóle nie ma mleczu, ziół ! Koszmar !! Zamiast tego olej z ryby. Nie miałem nawet świadomości, że takie świństwo sprzedają dla żółwi. To skład absolutnie niezgodny z zasadami żywienia żółwi lądowych. Ten skład ustalał chyba specjalista od świń ! Żółw tak urósł na tych wodnych zwierzątkach co je tropical wsadza do tego świństwa i na mączce z lucerny.

Dobre "chrupki" dla żółwi robi niemiecka firma Agrobs. Strona po niemiecku i angielsku: www.agrobs.de

Jest tego kilka rodzajów. Dokładniejszy skład produktów tej firmy jest na:
    http://www.schildkroeten.com/index.p...b44a7ea72c7e55

A co w składzie: PRE ALPIN Testudo to prawie sam mlecz (92%) i trawa (6%),
    PRE ALPIN TESTUDO HERBS kilka rodzajów ziółek, PRE ALPIN TESTUDO FIBRE głównie różne gatunki traw aby dostarczyć dużo balastu dla przewodu pokarmowego, teraz zaczęli robić jeszcze PRE ALPIN TESTUDO BABY.

No i wszystkie bez żadnych konserwantów, barwników, warzyw, owoców, skorupiaków (!!!). Wszystko super, no tylko jedna smutna wiadomość - nie spotkałem się z tym w Polsce, a ceny niemieckie są dość wysokie.

dr Robert
    Guest

Napisałem właśnie maila do firmy Agrobs czy sprzedaje produkty dla żółwi w Polsce, a jeśli nie to czy gdzieś bliżej polskiej granicy lub w Berlinie sa do kupienia.

Naprawdę lepiej będzie, jesli przejdziesz na produkty świeże. Beznadziejna ta gotowa karma Żółw będzie na początku może troche marudził, skoro jest przyzwyczajony do takiego jedzenia, ale na Twoim miejscu zarzuciłabym to od razu.
    A Agrobs jest ponoc rzeczywiście świetny. Czytałam, że niektórzy hodowcy z Niemiec zostawiaja żółwiom Agrobs do stałej dyspozycji, tak jak my siano. Wystarczy poczytac skład i juz wiadomo dlaczego. Szkoda, że w Polsce nie ma takiego rewelacyjnego dodatku.

Pozdrawiam
    natalia

dr Robert
    Guest

Dostałem odpowiedź z Agrobs. Przedstawiciele Agrobs są na:
    www.st-hippolyt.de
    Jest przedstawiciel hurtowy w Polsce, w Warszawie. Tylko czy będzie miał coś dla żółwi, widzę, że oni specjalizują się głównie w pokarmie dla koni.

Hmmm, nie jest to takie głupie. I tu trawy i tu trawy Mam jeszcze pytanie a propos owoców opuncji- gdzie mozna ja dostac? Bo nie jest to chyba raczej popularna roslina.

natalia

dr Robert
    Guest

Re: dojrzałość płciowa żółwi greckich

Co do opuncji. To rzeczywiście "wapniowa bomba" i w naturze wcinają ję żółwie w Europie i w Afryce, chociaż .... nie jest roślina sztucznie rozwleczona przez człowieka po całym swiecie z Ameryki Północnej. A więc jest to pokarm "naturalny" dla nich zaledwie od kilkudziesięciu/kilkuset lat (nie wiem dokładnie kiedy pojawiła się w basenie M.Śródziemnego). Ale zarówno owoce jak i soczysty miąższ płatowatych łodyg uwielbiają chyba wszystkie żółwie. Nie należy przesadzać. Ja kupuję jeden owoc raz na 2 tygodnie i wówczas moje maluchy przez 2 dni dostają go pokrojonego w kostkę. We Wrocławiu jest w Epi Market i czasem na hali targowej, w innych miastach trzeba szukać bardziej ekskluzywnych sklepów spożywczych. Cena za owoc we Wrocławiu 4,90 zł. To luksusowy dodatek służący urozmaiceniu diety.

dr Robert
    Guest

Liczę ile ten Agrobs kosztuje: zwykły Pre alpin i Pre alpin herbs (z ziółakami) 1 kg - 5,10 Euro czyli ok. 25 zł, Pre alpin fibre (z włóknami) 5,10 ale paczka 700g i Pre alpin Testudo baby ozdobna puszka 300 g ( w paczkach nie mają) prawie 15 euro. To oststnie można pominąć bo maluch zjedzą to co dorosłe.
    Czyli około 25 zł za kilogram, to znowu nie jest jakaś straszna cena. Sprzedają jeszcze w paczkach po 15 kg, ale cenę podają na życzenie - trzeba byłoby zebrać się chyba kupą i kupić na spółkę takie wielkie opakowanie, przypuszczam, że wyszłoby taniej.

Ile kosztuje i jaka jest objętość tych mieszanki Tropicalu ?

dr Robert
    Guest

Przy opuncji warto uważać na małe kolce na owocach. Potrafią wejść w skórę przez worek foliowy i trudno ich się pozbyć. Dla żółwi owoc cienko obieram i daje z pesteczkami, które są w środku. Można też dawać łodygi, ale te to chyba w kwiaciarniach.

Uprawnienia umieszczania postów