-
dojrzałość płciowa żółwi greckich
Witam, czy ktoś wie, w jakim wieku żółwica grecka osiąga dojrzałość płciową i czy odrazu jest to równoznaczne ze składaniem jaj?? Pozdrawiam
-
Re: dojrzałość płciowa żółwi greckich
Zależnie od podgatunku i regionu pochodzenia w naturze samice w wieku 8-12 lat, samce 7-9 lat. W hodowli prawidłowo karmione i trzymane osobniki dojrzewają w wieku: samce 5-9 lat, samice 7-12 lat. Niestety zwierzęta w hodowli bywają karmione często zbyt wysokokalorycznym pokarmem i wtedy dorastają znacznie szybciej, ale kosztem zdrowia (często krzywica, zaburzenia w rozrodzie, chora wątroba i nerki), takie "pędzone" samice dojrzewają w wieku 5-6 lat, a samce nawet 4 lat. Opłaca się jednak poczekac dłużej i mieć zdrowe zwierzęta niż tuczyć je i mieć chore.
Świezo wylęgłe maluchy ważą (zaleznie od podgatunku) 5-20g i mają plastron 2-4 cm, roczne nie powinny przekroczyć 100 g. Ze względu na znaczne różnice przy wylęgu i poszczególnych podgatunków trudno podać ogólne, prawidłowe tempo wzrostu. Tak już jest u żółwi lądowych, ze w hodowli problemem jest zwykle zbyt szybki wzrost niż zbyt powolny, a wszystko przez zbyt "dobre" jedzenie .
Super strona o Testudo hermanni: http://www.landschildkroeten.com/Testudo_hermanni.htm
-
Re: dojrzałość płciowa żółwi grackich
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pytanie moje powodowane było raczej chęcią określenia wieku żółwia. Ale Twoja odpowiedź troszkę mnie zanipokoiła. Mam taką samicę od roku. Kiedy ją dostałem, kąpała się w miseczce o średnicy 6 cm (cała się tam mieściła). W chwili obecnej, po roku, mój żółwik ma sam plastron długi na 13cm, a długość całkowita skorupy, to prawie 16cm. Czy to może oznaczać, że mój żółw jest zbyt rozrośnięty? Myślałem, że one małe rosną tak szybko. Staram się nie przekarmiać żółwia. Dostaje jedzenie raz dziennie, ale ilości zgodnie z tym, co znalazłem w literaturze, tzn. 'tyle, ile żółw może zjeść w ciągu kilku minut'. Ale czytałem na forum, że niektórzy hodowcy karmią żółwie nawet co cztery dni. Nie chciałbym narobić mojemu pupilowi kłopotów, ale narazie wygląda zdrowo, ma idealną skorupę, pazury i dziób w sam raz, achowanie w porządku. Jak ocenić, ile żółw może jeść? Bo jeśli zdałbym się tyllko na gust mojej żółwicy, to bez przerwy
-
no ten przyrost jest duży bardzo duży przy takim tempie musisz uważać na wszlekie zmiany krzywicze i o nią bardzo dbać jednak lepiej żeby dalej tak szybko nie rosła ograniczaj ją troche w jedzeniu karm rzadziej w końcu z wiekiem powinno się je ograniczać
-
Apetyt zależy w duzym stopniu od temperatury. Im cieplej, tym jest większy. Nie wiem, jak jest w Twoim terrarium, ale jeśli w najcieplejszym miejscu będzie 28-29 stopni, to starczy zolwiowi w zupelnosci. Karm żółwia raz na 3-4 dni (moze od razu nie, tylko np. co drugi dzien. Tak robie latem, gdy sa bardziej aktywne. Zima dostawały nawet raz na tydzien), ale pozwol najadać się do syta. To jakas dziwna reguła, by dawać tyle, ile zje w ciągu kilku minut. Żołwie czasem potrafia kilkanascie minuy zastanawiac sie miedzy jednym gryzem a drugim
Jesli nie karmi sie codziennie, wazne jest by miec w terrarium siano, by zolw mogl sobie podjadac, gdy zglodnieje. Poza tym unikaj kalorii np. duzej ilosci owocow (o miesie nie wspominam, bo to juz chyba oczywiste), dawaj duzo zielska a powinno byc dobrze.
Pozdrawiam
Natalia
-
Rzeczywiście nieźle urosła ! Ale jeśli nie ma sterczących tarczek to jest nadzieja, ze nie nabawiła się krzywicy. Moja rada podobna do rad Natalii. Świeże siano dostępne non stop (trzeba wymieniać co 2-4 tygodnie na świeże), karmienie co drugi dzień, z owoców zrezygnować całkowicie lub podawać rzadko (polecam co 1-3 tygodnie owoce opuncji (1800 mg Ca w 100g w porównaniu np. do również bogatego w Ca mniszka lekarskiego 200 mg), rzeczy wysokoenergetyczne (kiełki lucerny) podawać rzadko. Polecam cykorię, cukinię, czasem ogórek, a w lecie wyłącznie mlecz i zielsko z łąki.
-
Jeżeli chodzi o karmę podstawową, to używam te chrupki z Tropicala - BioRept dla lądowych. To jest przez cały czas w zasięgu mojego żółwia, stosuję go jako podstawową dietę, rośliny stanowią uzupełnienie (zwłaszcza w zimie) chyba może być zamiast siana? Faktycznie, czytałem o owocach, że mimo, iż są chętnie jedzone, to nie są najlepszą dietą. Dlatego rzadko daję je mojej małej, przeważnie jabłuszka, banany, grzuszki, kiwi i inne, ale jednorazowo żółwik dostaje tylko kawałek owoca (deser ). normalnie karmię go warzywami: marchew, sałata, ogórek, pomidor. Innych liściastych nigdy mu nie podawałem, ale miałem go dopiero jedno lato, dużo zabierałem go wtedy na spacery, więc miał okazję.
Jeżeli chodzi o krzywicę, nie wydaje mi się, żeby coś było nie tak, ale porównuję to do zdjęć, które widziałem w internecie. Jutro odbieram zdjęcia od fotografa, postaram się wstawić jakieś, żebyście mogli ocenić. Temperaturę pod żarówką faktycznie mam wyższą niż 28 st. W ciągu dnia, koło południa, światło i ogrzewanie mam tak wysterowane, że jest to średnia temp. u mnie w terra, a pod żarówką jest ponad 30st, ale czytałm, że tak może być.
Dziękuję Wam za wskazówki, przejdziemy teraz na dietę, za jakiś czas dam Wam znać o efektach. Pozdrawiam
-
Nie wiem jaki jest skład tego Tropicala. Może to jest wysokokaloryczne ? Tak przypuszczam, sianko jest 100 razy lepsze i przypomina suche roślinki, które są w naturze ważną częścią diety żółwia. Każdy kto widział żółwa greckiego w naturze wie, że zwykle nie ma on pod doststkiem soczystej zieleni, ale suche źdźbła. Tylko okresowo, po deszczu, wiosną i jesienią robi się bardziej zielono. Zawsze lepiej polegać na pokarmie o znanym składzie i naturalnym. Banany proponuję całkiem odrzucić, wyjątkowo fatalny stosunek Ca:P i do tego gigantycznie kaloryczne. Kupować cykorię i cukinię, zdrowe i mają dużo naturalnego Ca.
-
ok, dzięki za rady, spróbuję przekonaćżółwia do diety ) Pozdrawiam
-
Co pisze na tym tropicalu gdy chodzi o skład ?
Uprawnienia umieszczania postów