Jeżeli chodzi o karmę podstawową, to używam te chrupki z Tropicala - BioRept dla lądowych. To jest przez cały czas w zasięgu mojego żółwia, stosuję go jako podstawową dietę, rośliny stanowią uzupełnienie (zwłaszcza w zimie) chyba może być zamiast siana? Faktycznie, czytałem o owocach, że mimo, iż są chętnie jedzone, to nie są najlepszą dietą. Dlatego rzadko daję je mojej małej, przeważnie jabłuszka, banany, grzuszki, kiwi i inne, ale jednorazowo żółwik dostaje tylko kawałek owoca (deser ). normalnie karmię go warzywami: marchew, sałata, ogórek, pomidor. Innych liściastych nigdy mu nie podawałem, ale miałem go dopiero jedno lato, dużo zabierałem go wtedy na spacery, więc miał okazję.
Jeżeli chodzi o krzywicę, nie wydaje mi się, żeby coś było nie tak, ale porównuję to do zdjęć, które widziałem w internecie. Jutro odbieram zdjęcia od fotografa, postaram się wstawić jakieś, żebyście mogli ocenić. Temperaturę pod żarówką faktycznie mam wyższą niż 28 st. W ciągu dnia, koło południa, światło i ogrzewanie mam tak wysterowane, że jest to średnia temp. u mnie w terra, a pod żarówką jest ponad 30st, ale czytałm, że tak może być.
Dziękuję Wam za wskazówki, przejdziemy teraz na dietę, za jakiś czas dam Wam znać o efektach. Pozdrawiam