-
graptemys kohni
przez 14 lat chowałem czerwonouche ale jest przecież tak wiele ciekawych gatunków żółwi tylko, że w tym dziwnym kraju trudno cokolwiek dostać!! ostatnio udało mi się kupić żółwia ostrogrzbietego(graptemys kohni)3cm dwie sztuki..orientujecie się, czy ten gatunek ma jakieś specjalne wymagania, bo literatura podaje, że jest trudny w hodowlii ale temperatura wody i powietrza jest w zasadzie podobna do missisipijskich..dzięki z góry za wypowiedzi
-
Re: graptemys kohni
Trzymaj je w warunkach tak jak czerwonolice, ja mam dwa graptemysy od ponad roku i jest OK.
-
ja mam juz 3 lata i trzymam je razem z czerono... :] tylko ze tak jak pisze w jednej ksiazce ze przy malym natezeniu swiatla slabo rosnie to jest prawda. ale ogolnie zolwik jest fajniuski i nie klopotliwy
-
A ile daliscie za sztuke ?
sorki ze sie wtracam
-
ja 35zl 3 lata temu :]
-
koles mi jeszcze wmawial ze to blotny hehe
-
scorpio: no ja dałem 3tyg. temu 40zł za sztukę ale były w bardzo kiepskim stanie, zupełnie miękki pancerz i zarośnięte glonami , mimo że wielkość niecałe 3cm dłg. w tej chwili już jest ok. wyczyściłem te glony i dużo wcinają codziennie.
-
Drogi Scorpio, żółwie mierzące 3 cm. długości zawsze mają miękki pancerz. Jest to naturalny objaw. U młodych osobników pancerz twardnieje po upływie ok. roku do dwóch, a czasami troszkę później. Uzależnione jest to od danego gatunku żółwia, diety( która szczególnie u młodych osobników musi być bogata w Ca i P w odpowiednich proporcjach 1,5, lub nawet 2:1- oczywiście to dotyczy również średnich i dorosłych osobników ), odpowiedniego oświetlenia.
Pozdrawiam!!!
Uprawnienia umieszczania postów