Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jak urozmaicić żywienie w zimie stepowemu?

Jak urozmaicić żywienie w zimie stepowemu?

Czym karmić stepowce w zimie by nie było monotonne i żeby było zdrowe?
    pozdrawiam
    domel

Re: Jak urozmaicić żywienie w zimie stepowemu?

Ja kupuje duzo różnych kiełków, to fajne urozmaicenie i jest tego cała masa (rzodkiewka, czarna rzepa, soczewica, soja, fasola mung, lucerna, slonecznik - uwazaj, bo czasem kiełkami słonecznika nazywane sa piekne, zielone roslinki a czasami taki smetne ziarnai in.) Popatrz w marketach, tylko zwroc uwage na date waznosci, bo zwykle sa wazne kilka dni . Teraz w domu rosna mi liscie fasoli. Sadze tez rzezuche, ale traktuje ja raczej jako smakolyk, bo za duzo nie mozna podawac.

pozdrawiam
    natalia

Ja testuje obecnie produkty firmy zoomed. Ma w ofercie polsuchy granylat, ktory moje stepowce bardzo chetnie jedza oraz dwie puszkowane mieszanki zbozowe... Mysle, ze to znakomite urozmaicenie diety.

dr Robert
    Guest

Poznałem właśnie przerażający skład granulowanego pokarmu dla żółwi firmy Tropical http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3618&t=3618
    Co jest w tym robionym przez Zoomed ? Chodzi o produkty stosowane do jego produkcji.

a jeżeli na opakowaniu jest napisany taki skład : roślinne produkty uboczne, ryby i rybne produkty uboczne, roślinne extrakty białkowe , drożdże, składniki mineralne ( z tego 3.3% wapna ) mięczaki i skorupiaki , oleje i tłuszcze , glony , I-lizylo-monochlorowodorek, lecyna , barwione dodatkowymi substancjami, dopuszczonymi w EU. Produkt niemiecki (pokarm podstawowy dla żółwi wodnych lub jako przysmak dla żółwi lądowych) ... "...wysoka zawartość wapnia dla prawidłowej budowy pancerza i kości..."

z ciekawością czekam na opinię...

ryby i rybne produkty uboczne, roślinne extrakty białkowe , drożdże, oleje i tłuszcze , glony , I-lizylo-monochlorowodorek, lecyna , barwione dodatkowymi substancjami .... za dobrze to nie brzmi
    Nie rozumiem, po co upierac sie przy produktach gotowych. Jest naprawde duzo mozliwosci karmienia produktami swiezymi, nawet w zimie, nie mowiac o miesiacach wiosenno-letnich, ktore dopiero sie zaczna.

pozdrawiam
    natalia

ale ja kupiłam ten preparaz ze względu na to bo sprzedawca mówił mi (bardzo przekonująco że to dobry sposób na uzupełnianie wapnia i jest to dobry preparat)

a fakt że nie jestem w stanie na podstawie składu stwierdzić czy to dobre czy złe czy zaszkodzi czy nie...
    pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Dla żółwi wodnych to niezbyt polecany dodatek, jak już naprawdę lodówka pusta. Ale dla żółwi lądowych to po prostu trucizna w czystej postaci !!! Okazuje się, że nasze Testudo to rybożercy !!! Już sobie wyobrażam moje egipskie uwijające się za rybkami )). To nie nadaje się nawet na jednorazowe podanie, no chyba, że ktoś bardzo nie lubi swoich żółwi .

dr Robert napisał(a):

> Poznałem właśnie przerażający skład granulowanego pokarmu dla
    > żółwi firmy Tropical
    A co jest w skladzie, ze cie to tak przerazilo ? Poza tym granulat o ktorym piszesz jest dla zolwi wodnych. Ten o ktorym ja pisze jest dla ladowych. Nie pamietam co w nim jest. Sprawdze w domu i napisze.

Aleksander napisał(a):

> ryby i rybne produkty uboczne, roślinne extrakty białkowe ,
    > drożdże, oleje i tłuszcze , glony , I-lizylo-monochlorowodorek,
    > lecyna , barwione dodatkowymi substancjami .... za dobrze to
    > nie brzmi

Sklad czego podalas ??

Uprawnienia umieszczania postów