Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: karmienie poza akwarium

Re: karmienie poza akwarium

Myślę, że woda robi się mętna od karmienia w akwa, ale jeśli karmic na zewnątrz, to woda będzie wyglądała lepiej, ale nadal będzie bardzo zabrudzona kałem oraz moczem, żółwie, nie oddychając wodą, nie są tak wrażliwe na azotany i azotyny, ale myślę, że filtrować należy solidnie, w dodatku pozbywamy się smrodku z domu.

Ja nie kwestionuję filtracji ogólnie. Też mam filtr, ale ma on na celu jedynie filtracje mechaniczną - jest często opróźniany. Nie kwestonuję też procesów jako takich, ale ich wątpliwą wydajność przy ogromnie brudzącym żółwiu. W układzie filtr mechaniczny + częściowa podmiana wody + filtr biologiczny udział tego ostatniego jest mały a koszt ogromny - dla tego uważam wymianę wody za lepsze rozwiązanie połączone dodatkowo minimalizacją zanieczyszczeń - czyli karmieniem poza terrarium bardziej brudzącymi pokarmami. Przy takiej ilości zanieczyszczeń objętość złoża biologicznego powinna być o wiele większa niż w tradycyjnym filtrze kubełkowym. Żółw czerwonolicy odpowiada sytuacji katastrofalnego przerybienia w akwarium. Węgiel jako wkład dopuściłbym tylko przy małym źółwiku, przy dużym trzebaby go bez przerwy wymieniać bo szybko uwalniałby do wody wszystko co wcześniej związał.

Coolka
    Guest

A jak czesto zmieniacie wode i przy jakim filtrze. Przy da sie na przyszlosc przy kupowaniu akwa
    Pozdrowionka

Ja przy średnim wewnętrznym filterku podmieniam część co kilka dni (mniej więcej 1/3 co tydzień - czasem mniej czasem więcej), całość w miarę potrzeby, w szczycie sezonu co jakieś 1 1/2 miesiąca (jak dużo żre). Filtr ma tylko wkład z gąbek i myty jest często - co jakieś 2 dni.

Ja mam akwa 50 x 35 x 35 i jednego żółwia (muszę mu zmienić na większe, ale jeszcze za chwilę) i dwa filtry: wewnętrzny (AquaEl) i kaskadowy (Aqua Clear 150) z gąbką i żwirkiem amonowym. Podmieniam ok 1/3 wody mniej więcej raz na 1 - 1.5 tygodnia. Woda jest przejrzysta i nie śmierdzi jeżeli ja tym się zajmuję (bo dokładniej czyszczę filtry - oprócz gąbki), a jak moje dzieci, to potrafi zacząć podśmiardywać i mętnieć, ale natychmiast podmieniona i wymyte filtry doprowadzają w ciągu godziny do kryształu.

Ja mam na razie akwa 53x28x30 gł. wody max.20 cm.(w planie mam zrobienie ok 115x64x50 i gł. wody 30cm), dwa czerwonolice >8cm karapaksu (maluszki jeszcze.....) i filtr zewnętrzny kubełkowy z AquaEl FZK-1 o wydajności 440 l/h z gabką,ceramiką oraz węgiel zmieszany z grysem amonowym, ( nie polecam tego filtra ciężki w obsłudze, brak zaworów i zbyt mała wydajność przy większym akwa, lepiej dołożyć pare zł. i kupić z Hagena Fluval'a 204 lub 304 co zrobie przy większym akwa) Przy moim narazie małym akwa spisuje się b.dobrze (chodzi mi o filtracje wody), ostatnio wode zmieniałem z gruntownym czyszczeniem całego akwa 21 grudnia 2003r. co drugi dzień dolewam litr wody (tyle mi wyparuje) a gąbke w filtrze płucze raz na tydzień z całego tego syfu podniesionego z dna jaki zaciągnie gdy gadzinki przekopują kamyki....w poszukiwaniu jedzonka.. (głodomory..) Jak na razie wode mam klarowną i NIE ŚMIERDZI!!! (co niektórzy mi w to i tak nie uwierzą, ale trudno kto chce może przyjechać i sam sprawdzić nie mam powodu aby wypisywać kłamstw) Aha i jeszcze jedno za niedługo będe musiał wyczyścić akwa bo zagościły na kamyczkach i szybie zielenice... i co najważniejsze w tym samym akwa karmie moje gadzinki nawet wątróbką która jak wiadomo syfi wode jak cholera!( oczywiście wszystkie nie zjedzone resztki jak najszybciej wyławiam)

Samo dolewanie nie wystarczy bo się zrobi za duże steżenie związków nie rozkładalnych przez filtr. Ale wystarczy co tydzień/dwa podmienić 5-10% wody i szafa gra.

Pozdrawiam

Mój żółw ma prawie 40 litrów wody (11 cm karapaksu). Wodę przez litr żwirku (w pojemniku) i litr keramzytu (takoż) tłoczy mała pompka AquaSzut mini, napowietrzając nieco przez dziurki w przewodzie. Nie czyszczę układu od 3 tygodni i wydajność raczej nie spadła. Woda prawie nie śmierdzi (a napewno nie jest to zapach gnojówki) i jest przejrzysta, klarowna, pływają jakieś drobniutkie niteczki, prawdopodobnie części roślin. Rozwijały się okrzemki, po włączeniu UV przestały, teraz rosną glony na szlke i kamykach, zeskrobuję je pracowicie co kilka dni, myślę o zatrudnieniu glonojada (jeśli przeżyje). W ramach odmulania dna co tydzień wymieniam ok 8 litrów wody.

Coolka
    Guest

Hmmmmm... Ja juz zatrudnilam glonojada. Zyje. Z tymi pomaranczowymi glonami nie mam zadnego problemu. Tylko zielone sie na szybkach i kamieniu porobily, a je bardzo ciezko usunac. Glonojad tez ich raczej nie rusza.
    Mam tez mulojada Fajna ryba :P

No to teraz zamontuj pompke napowietrzającą, glonojady potrzebują dobrze napowietrzonej wody, ja nie miałem i po tygodniu mi padł... (teraz wiem dlaczego a jeśli chodzi o żółwie to nawet się nim nie zainteresowały)

Uprawnienia umieszczania postów