Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: karmienie poza akwarium

Coolka
    Guest

karmienie poza akwarium

Czesc wszystkim
    Taki maly problemik mam. Jak wiadomo jedzenie brudzi zolwiom wode. No to chcialam sprobowac je nakarmic w misce, oczywiscie z woda. No i niby wszystko ok ale ten co sie zawsze najbardziej boi nie jadl. Potem juz wszystkie sie baly i nie zjadly zbyt wiele.

Zolwie jeszcze sa male ale i tak kiedys beda musialy sie przyzwyczaic do karmienia poza akwa. Sa jakies sposoby zeby je nauczyc? Moge sprobowac wziac je na glod i jak zglodnieja to moze zaczna jesc ale wolalabym sie najpierw dowiedziec czy nie ma jakis delikatniejszych sposobow.

Poza tym jak jeden na poczatku wczoraj jadl to ugryzl przypadkiem drugiego w noge. Na szczescie nic sie nie stalo. Da sie jakos zapobiegac takim wypadkom? Karmienie kazdego oddzielnie jest bardzo uciazliwe...

Pozdrawiam

MataManX
    Guest

Re: karmienie poza akwarium

mój nie ma oporów żeby jeść poza akwa w wannie w misce albo w stawku spokojnie zjada ale ona ma 9 lat i jest oswojona bardzo a twoje jak wynika są jeszcze młode i płochliwe poczekaj i powoli je przyzwyczajaj do przebywania w niej czasem wkładaj je do miski na kilka h a karmić zaczynaj jak już się uspokoją głodem też możesz próbować nie zaszkodzi im to raczej jesli głodówka dla młodych nie będzie dłuższa niż tydzień jednak jak nie będą jeść w misce spróbuj w drugim mniejszym akwarium

Coolka
    Guest

Boje sie tylko ze zrobia sobie krzywde jak przpadkiem sie pogryza. Moze to byc niebezpieczne dla nich?

Jeżeli żółwie są zbliżone wielkością to niepowinny się mocno pogryźć, więc nie powinno być to dla niebezpieczne. Ja swoje 2 zółwice karmię w brodziku (mają koło 5 lat), przedtem jak były małe zawsze były w umywalce karmione.

POZDRAWIAM

Coolka
    Guest

Moje maja nie caly rok.
    Sprobuje je jeszcze pokarmic w misce z nieco wyzszym poziomem wody. Moze wtedy mialam za maly.

Próbowałem karmić poza akwa, ale się obraził. Może dlatego, że jeszcze młody.
    Z brudzeniem wody to trochę (chyba) przesada. Należy dawać (wg. zgodnej opinii) tyle, żeby zjadł w 5 minut. Przez następnych kilka godzin łazi po całym terenie i wsysa resztki. Te trochę co zostanie powinny załatwić filtry. I sprzątanie.

MataManX
    Guest

u małego to nie problem ale dorosłego lepiej karmić poza akwa

Coolka
    Guest

Z resztkami nie ma problemu. Tylko po karmieniu larwami ochotki, woda robi sie zolta. Nie mam jeszcze filtra biologicznego, ale jest w planie przy zakupie duzego akwa.

Bardzo mine zadziwiacie swoim postępowaniem i pomysłami...

Nie będę się rozpisywał.
    Wyciąganie żółwia z jego akwaterrarium na czas karmienia jest dla niego bardzo stresujące. Dodatkowo wszelkie manipulacje zwiększają ryzyko przenoszenia się salmonelli. Nie wiem też od jakiego pokarmu woda miała by się aż tak brudzić.

Ogólnie mówiąc uważam karmienie poza akwarium jako złe i niewłaściwe.

Pozdrawiam

"Nie wiem też od jakiego pokarmu woda miała by się aż tak brudzić." - od jedynego właściwego brudzi się bardzo))) mam na myśli ryby, ale nie filety tylko całe rybki. Moja idiotka robi z wody zupę rybną przy jedzeniu.........Ps. Idiotka z czułością!! to nie obelga!

Uprawnienia umieszczania postów