-
Re: Niechciany czerwonolicy (uwaa dlugie)
Ja go mam od 3 dni majac do wyboru warunki u mojej kolezanki ktore by sie nie zmienily a warunki u mnie ktore szybko sie poprawia to ja jednak nadal mysle ze umnie bedzie mial lepiej, teraz wiem ze mam dla niego zle warunki ale to tylko warunki przejsciowe. Myslalem ze dla zolwi tez istnieje pojecie "zaduzego" terra ale przekonalem sie ze nie, napisalem ze poczekam z kupnem, mialem na mysli pare dni az ktos mi poradzi jak duzy naprawde bedzie przy dobrych warunkach bo takie bede sie mu staral stworzyc.
-
a to gitarra kłaniam się nisko przed twoimi planami ale zbyt dużego terra dla żołwi zrobic nie można puki co możesz kupić dość małe akwa ale najlepiej akie które mus tarczy na przynajmniej 2 lata
-
Kup mu takiej wielkości akwarium w którym 1/3 akwarium zajmować bedzie część lądowa (bo tak powinny mieć) (sucha jakaś wysepka czy duży kamień na której będzie mógł się wygrzewać nie pływać - wypoczywać :-) ), a 2/3 to woda w której będzie mógł swobodnie pływać i mógł także bez problemu stanąć (na tylnich kończynach) tak żeby mógł wynurzać pyszczek żeby nabrać powietrza - swobodnie stać itd, Co do temperatury wody to nie powinna być niższa niż conajmniej 24 stopnie a nie wyższa niż 30 stopni -0 najlepiej temperatury wody utrzymasz jak będziesz miał grzałkę z termostatem...nie są one tak drogie ;-) A najlepiej karmić (wogóle żółwie czerwonolice) surową rybą (filety z minstaya), raz na jakiś tydzień lub półtora chrząstki z mięsa kurczaka, i raz na pare dni dla różnorodności pokarmu suche jedzenie - najlepiej znane nam gamarusy :-) także można dawać czerwonolicym sałate lodową, itd- ale moje niechcą jej nawet widzieć :-) A co do witamin to najlepiej jak będziesz jemu dodawał witaminy (skroplone na rybę lub mięso) do ryby lub mięsa i także co jakiś czas kupował w sklepie kostkę wapienną 0 jest ona w kształcie średniego białego żółwia w opakowaniu (specjalna dla żółwi - która poprawia stan wapnia w organiżmie i poprawia także twardość karapaksu)
-
Podawałem wymiary na oko , poza tym moje żółwie w podobnym siedzą , ale będe kupował za niedługo większe (przynajmniej 120x60x60) tylko niestety takie akwa jest dość drogie.
Tak na marginesie to w Bielsku-Białej w Domu Przyrodnika (!!!) widziałem jakieś 3-4 żółwie rok temu, były w akwarium 60x55x40 - poziom wody jakieś połowe z tego. Wśród tych zółwii był jeden czerwonolicy (osoba która się tym zajmowała powiedziała że znalazła go w rowie) bardzo zdeformowany (spłaszczony karapaks przy głowie). Woda brudna, bez oświetlenia, bez filtra itd.
Co do źródła wapnia to polecam jeszcze skorupki z jajek.
POZDRAWIAM
-
A jakie akwa kupic na 3 dorosle czerwonolice? Moje jeszcze dorosle nie sa, ale pewnie kiedys beda...
Pozdrowienia
-
Dobre pytanie Coolka. Ja też mam 3 czerwonolice i mam jak narazie akwarium o wymiarach: 110cm x 55cm x 55cm (długość x głębokość z szybą leciutko zaokrągloną bo tak teraz jest w tych nowszych akwariach x wysokość) i jest O.K a moje żółwie mają już pare ładnych lat i mają wymiary:
nawiększy - samica - 16 cm długości karapaksu
średni - samica - 13 cm długości karapaksu
i najmniejszy - samiec - 12 cm długości karapaksu i jakoś się jeszcze nie pozabijały :-) odczasu do czasu jest mała bójka o jedzenie :-) przy ostatniej bójce największa samica złamała sobie (nie wiem jakim cudem) prawą przednią kończynę w ramieniu ale już się zrosła (naszczęście :-) ) Jakie wymiary powinno mieć akwarium dla 3 czerwonolicych dorosłych już żółwi ???
Z góry dzienx :-)
-
Policzmy.
W opisie gatunku stoi że żółwie dorastają do 25 cm.
5x25=125
3x25=75
Czyli na dorosłego żółwia powinno być akwarium o podstawie 125x75.
Jeżeli chodzi o wysokość to minimalna głębokość wody powinna być większa niż szerokoć żółwia, zaglądamy znowu do opisu i największa zmierzona szerokość to 20,5 cm, załóżmy że będzie to 30 (aby miał minimum wygody). Ponad lustrem wody jest wyspa a sciany muszą być na tyle wysokie aby żółw z tej wyspy nie wyszedł dalej i nie wypadł, czyli dodatkowo dodajmy długość całego żółwia, też powiedzmy ze 30 cm, co razem daje 60 cm wysokości.
Dalej "terrarium powinno się powiększyć o 1/3 na każdego żółwia" no to
1/3 ze 125 daje ~42, chcesz mieć 3 zółwie, czyli 2 dodatkowe czyli powiększamy długość o 2x42=84 czyli łącznie wychodzi nam 209 cm długości.
To samo robimy z szerokością 1/3 to 25, razy dwa to 50 razem 125 cm szerokości.
Wysokość, hmmm w zasadzie też należało by powiększyć bo żółwie lepiej się będą czuły jak będą mogły nad sobą przepływać, należy też pamiętać o tym że żółwie mają manię opalania się grupowo i włażenia na siebie. (nawet 3 sztuki)
Powiedzmy że wystarczy podwyższyć akwarium dwukrotnie co daje łączne wymiary.
209x125x120.
Zakladając że może wszystkie żółwie tak duże nie urosną (samce są mniejsze)
można by bez ryzyka zmniejszyć do 200x100x100.
Pozdrawiam
ps zakładając że żółw ma max 20 cm co nie jest prawdą ~166x80x80 róznica w cenie już była by niewielka i nie warto upieać się przy mniejszym...
ps2 Przy tych wymiarach dorosłe żółwie ledwo unikają ciągłego obijania się o siebie.
-
Policzmy :
a) Akwarium
+ wymiary 200x100x100
+ 1 zł za litr akwarium kupionego u szklarza
= ok. 360 zł
b) Wyposarzenie
+ filtr
+ grzałka
+ oświetlenie
= ok. 150 zł
c) Zwierzę
+ 3 x ż. czerwonolicy
= ok. 60 zł
RAZEM
+ ok. 510 zł na akwa, wyp.
+ cena zwierza ok. 60 zł
= łacznie ok. 570 (600) zł
Do mnie do pokoju by takie akwarium nie weszło.... hehe
P.S. Większość ludzi jak kupuje żółwia za 40 zł , to nawet o tym nie myśli...
Pozdrawiam
-
Hmmmmm, u mnie sie zmiesci spore akwa ale nie az takie. Bardzo ubolewam nad tym ze w sklepie nigdy sprzedawcy nie wiedza/nie powiedza jaki tak na prawde bedzie potrzebny kiedys sprzet.
Coz, zolwie dostana najwieksze z mozliwych akwa jakie mi sie zmiesci... A w lecie chyba wybieg na ogrodku. Pozyjemy - zobaczymy. Mam nadzieje, ze uda sie zrobic, zeby bylo im wygodnie
-
"+ wymiary 200x100x100
+ 1 zł za litr akwarium kupionego u szklarza
= ok. 360 zł"
wkradł ci się błąd w obliczenia...
Akwarium o takich wymiarach ma 2000 litrów i przy tej cenie (bardzo tanio!) kosztowało by 2 tys. zł.
Ale pewnie więcej bo tak duże akwaria robi się z grubszego szkła.
Nie mam pod ręką danych jak grube szkło powinno być i ile za litr akwarium.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów