-
Re: Ile jedzonka dla czerwonolicego?
Masz całkowitą rację. Obszukałem dostępną literaturę - wszędzie jest tak jak piszesz. Na domiar złego nie mogę podać tytułu przytaczanej książki.... Jednakowoż istotą problemu jest aby zapewnic młodym i starszym czerwonolicym dostęp do karmy tak pochodzenia zwierzęcego (godne polecenia sa Stynki)jak i pokarm roślinny (szcz. rzęsa wodna).
-
Zgadzam się. Jak najbardziej trzeba pamiętać o pokarmie roślinnym i o tym że wraz z wiekiem żółw ma dostawać stosunkowo coraz więcej roślin a coraz mniej mięsa.
Pozdrawiam serdecznie.
-
A skąd taką rzęsę, i w ogóle roślinki wodne wziąć?
-
Rośliny to najlepiej z własnej hodowli ale to drugie akwarium potrzebne. Rzęsę to w stawach spotkasz ale nigdy nie wiadomo w czym się ona tam moczy... , a akwaryści ją raczej tępią. Inne rośliny akwariowe często są oddawane na pl.rec.akwarium zwłaszcza jak akwaryści robią "sianokosy". Widzę że jesteś z Warszawy więc jeśli będziesz chciała założyć własną hodowlę to skontaktuj się ze mną to ci dam coś na początek i pomogę.
Pozdrawiam
-
A jakie akwa trzeba mieć, żeby szybciej rzęsa przyrastała niż gad ją zjada?
Czy w tymże akwa można trzymać ślimaki na karmę?
-
Slimaki chyba nie przezyja... Gad zjada wszystko
-
Nie ma problemu z akwarium, mam drugie, małe, a w ogóle to planuję zmienić to, co żółw w tej chwili ma na większe, będę też musiała kupić większy filtr zewnętrzny, bo chyba AquaClear 150 bedzie za mały. W związku z tym myślałam o przeznaczeniu starego akwa na rybki i można by też roślinki hodować, takie, żeby żółw się pożywił. W każdym razie dzięki, w razie czego dam ci znać.
-
Oczywiście, chodziło mi o hodowlę w innym naczyniu, ale ile tych ślimaków musi być, żeby przyrost naturalny wynosił 1-2 sztuki dziennie. (Bo tyle myślę dawać w dobrych warunkach)
Uprawnienia umieszczania postów