Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Ile jedzonka dla czerwonolicego?

Re: Ile jedzonka dla czerwonolicego?

ten owad o ktorym piszesz Coolka to najprawdopodobniej złotook, jest on bardzo pozyteczny (zjada mszyce, jaja stonki, roztocza) i szkoda go na pokarm dla zolwi. W zimie złotooki czesto szukaja schronienia w budynkach. jak chcesz zolwiowi dac cos zywego to lepiej sprobuj swierszcze czy slimaki, mimo tego ze sa gorzej dostepne. pozdrawiam

Coolka
    Guest

Cos sie pewnie w lecie w ogrodku znajdzie
    A co z konikami polnymi? (ich u mnie dostatek

Pozdrowienia

Śmiem twierdzić, że się Pan pomylił i że jest odwrotnie. Młode żółwie są drapieżne i żywią się mięsem w 70% a w 30% roślinami. Stosunek ten wraz z wiekiem ulega zmianie na korzyść roślin. Jedni podają, że u dorosłych żółwi jest to 50/50, ale ja znalazłem informację, że nawet 90% pokarmu roślinnego do 10% zwierzęcego.

http://animaldiversity.ummz.umich.ed...s_scripta.html

Pozdrawiam

hmm, nie przychodza mi do glowy jakies konkretne przeciwwskazania ale i tak mysle ze bezpieczniej bedzie karmic go robaczkami kupionymi w zoologiku, specjalnie do tego przeznaczonymi. a jesli chcesz to sprobuj mu dac jednego i poobserwuj czy wszystko w porzadku. ja swojemu nie dawalam.

MataManX
    Guest

jedzą i są z tego bardzo zadowolone

Coolka
    Guest

Rozne owady i inne takie zebrane u mnie na lace powinny byc niezle. Jest tutaj bardzo czysto i zadnych srodkow chemicznych.

W zoologiku w miescie sa larwy ochotki, larwy maczniaka i swierszcze. Zolwie ochotke wcinaja z wielka checia, ale wolalabym nie dawac im swierszczy. Nie podejrzewam zeby taki pokarm jadaly w naturze. Sprostujcie mnie jesli sie myle

Jarek Zajączkowski
    Guest

......"Young sliders tend to be more carnivorous than adults, eating about 70% animal matter and 30% plant matter. Adults eat 90% plant matter and 10% animal matter (Wilke 1979). Foods include aquatic insects, snails, tadpoles, crawfish, fish, crustaceans, and mollusks. They also eat plants like arrowhead, water lilies, hyacinths, and duck weed. Feeding occurs under water, usually in the early morning or late afternoon (Smither 1998)."........

Istnieją rozbieżności w doniesieniach. Swoją wypowiedż oparłem na jednym z polskojęzycznych poradników... Nie pamiętam dokładnie w tej chwili tytułu jutro sprawdzę w bibliotece. Bodajże "Żółw czerwonolicy" tłumaczenie z niemieckiego.

Informacja o stosunku pokarmu około 70/30% zwierzęcy/roślinny u młodych żółwi pojawia się w wielu publikacjach. W książkach:
    "Żółw ozdobny" Beata Kisiel (...mięsnej... i ...roślinnej... dla osobnika młodego proporcja ta wynosi 70% do 30%),
    w książce "Żółw ozdobny" Rogner, Phillippen (u młodych i dorosłych... 30-39%... pokarm roślinny),
    w książce "Żółwie ozdobne" Frohlich (młode odżywiają się przede wszystkim pokarmem zwierzęcym)
    I w wielu wielu innych publikacjach internetowych...

Stąd moja chęć wyjaśnienia rozbieżności. Bo nie trafiłem w poszukiwaniach na tak odmienną informację.

Pozdrawiam

nie mylisz sie chyba ze jakis swierszcz wskoczy do wody... ale tak samo w swoim srodowisku nie zjadaja tego co lata po łące. jesli chcesz dawac mu to co w naturze je, to najlepiej rybki, slimaki wodne i larwy wodnych owadow, rosliny wodne. a tak poza tym to zjedza z apetytem prawie wszystko co sie im da moj np. kiedys przez przypadek zjadl daktyla:| tez watpie zeby to byl jego naturalny pokarm

MataManX
    Guest

a czym się różni w składzie od owadów wodnych ?? są tak samo zbudowane więc mogą je śmiało według mnie zastępować

Uprawnienia umieszczania postów