-
Ile jedzonka dla czerwonolicego?
Mam problem ile jedzonka powinien jednorazowo dostawać młody żółw czerwonolicy (około 4 cm długości karpaksu)? Jeśli np. dostaje gammarusa to powinno to być około 10 szt czy więcej, a ile np w przypadku ochotki - tutaj ciężko mówić o sztukach ale czy ma to być pół małej łyżeczki. A może trzeba im dodawać jedzonka dotąd, aż przestaną jeść. Nie chciałbym ich przekarmić - bo to podobno szkodliwe, ale też nie chciałbym aby były głodne. I jeszcze jedno ile razy takie porcje należy im podawać.
Wiem że sporo jest informacji na temat częstotliwości odżywiania we wcześniejszych postach, ale niegdzie nie znalazłem nic dotyczącego ilości.
-
Re: Ile jedzonka dla czerwonolicego?
generalnie daje się tyle ile mogą zjeść przez pierwsze kilka minut... ten problem ma każdy początkujący, a reszte należy wyłowić, przy tak młodym żółwiu wg. literatury jedzonko możesz podawać dwa razy dziennie jak podrośnie na 7cm raz dziennie. Tym że one są głodne się nie przejmuj są to WIECZNE GŁODOMORY ciągle by żarły... jeszcze jedno gammarus i ochotke dawaj tylko jako dodatek miedzy posiłkami głównie karm go mięskiem (jakim? poczytaj starsze posty lub opis czerwonolicych), nie zapominaj o witaminkach i wapnie!!!(młode są bardzo podatne na krzywice, głównie ze złej diety np. w zoologiku) ze względu na bardzo szybki rozrost pancerza za jakieś 4-5 miesięcy urośnie CI do 7-8cm dł. karapaksu!! Życze powodzenia.
-
Taka malutka rada, nie wiem jakim gammarusem karmisz, ale czesto poczatkujacy ( zreszta nie tylko) karmia zolwie, rybki suszonym gammarusem i dafnia. To jest BEZNADZIEJNY pokarm, wlasciwie tylko chityna i obsuszone resztki miesni. Znacznie lepiej jest dac je z mrozonek, fajnie jak zolwik czasami moze zjesc dzdzowniczke !!Tylko z pewnego srodowiska(maja wyjatkowa zdolnosc pochlaniania roznistych syfow np. srodkow ochrony roslin itp.)
Na suszonym pokarmie zolwik, ryba praktycznie ciagle gloduje ( moze dlatego u tak wielu ludzi sa takimi glodomorami )
Postaraj sie jak najbardziej urozmaicic pokarm!!
Pozdrowionka
-
-
Młode żółwie czerwonolice odżywiają się w 70% roślinnością wodną (szc. rzęsa wodna) a w 30% pokarmrm mięsnym (padlina). Tak jest w naturze i tak jest najlepiej. Proponuję całkowicie zrezygnować z suszonych cudów przemysłu. Wpuścic do terrarium rośliny a co 2 dzień wrzucać rozmrozoną Stynkę (mała rybka do kupienia w sklepach zoologicznych). Ryby mają szkielet (Ca,P), wątrobę (witaminy) i inne niezbędne do życia i przeżycia składniki pokarmowe. Dodatkowo świetlówka Repti-Glo 5,o i wszystko będzie dobrze
-
Nie chciałbym się sprzeczać, raczej w kwesti gustu zółwi. Mój, mając kilka miesięcy, z pokarmów roślinnych (a próbowałem kilkunastu roślin co najmniej) uznaje tylko latki owsiane. Przepada za rozmrożonymi filetami, toleruje stynkę, suszone krewetki, w lecie jadł ogrodowe ślimaki i koniki polne.
-
Co do ilosci, to daje ile zjedza. Kiedys w sklepie powiedzieli mi ze dla calkiem mlodego zolwia np 4-5 malych gammarusow. Ale moje wcinaly duzo wiecej, wiec dawalam im wiecej. Warto tylko zadbac, zeby maluchy mialy 1-2 dni glodowki w tygodniu.
Moje zolwie prawie wogole nie toleruja roslinnego pokarmu. Za to zajadaja sie larwami ochotki, gotowymi preparatami i susznkami. Mam zamiar zabrac sie tez za mrozonki jak tylko to bedzie mozliwe.
U mnie (na wsi) jest pelno takich jakby muszek ale to cos innego. Sa pastelowo zielone lub kremowe, czyste i maja dlugie skrzydla. Placze sie to wszedzie i widzialam ze jak zolw to zobaczyl to mial na to ochote. Nie daje mu tego bo boje sie co to jest. Moze wy wiecie czy mozna to podawac?
-
Najlepiej jest moim zdaniem dawać im na codzień surową rybę (filety z mintaya) i co pare dni chrząstki z mięsa kurczaka a gamarusy raz na jakiś czas...także można podobno dawać sałate itd - ale moje nie chcą jej nawet widzieć :-)
-
To o czym piszesz nazywa sie kulanka, Dawalem je jesienia moim malym zolwiom i wcinaly.
-
sałata odpada ile razy to się będzie przewijać przez forum jest szkodliwa zarówno dla żółwi lądowych jak i wodnych
Uprawnienia umieszczania postów